Premieră pentru România: Test ce depistează peste 300 de mutaţii ale tumorilor canceroase, disponibil pentru pacienţi

Roche România a lansat, în premieră pentru piaţa din România, testul FoundationOne CDx, cel mai complex test disponibil pacienţilor cu cancer din România, bazat pe tehnologia de secvenţiere genetică de nouă generaţie (Next Generation Sequencing).
Testul FoundationOne CDx poate depista 324 de tipuri de mutaţii ale tumorii pacientului, care sunt apoi comparate cu cea mai mare bază genomică de date din lume. În urma efectuării acestui test, medicii şi pacienţii primesc o listă cu medicamentele la care pacientul ar răspunde cel mai bine, potrivite pentru profilul individualizat al tumorii – atât medicamente aflate deja pe piaţă cât şi medicamente aflate în studii clinice. Acest test poate fi folosit în toate tipurile de cancer, cu tumori solide. 

Beneficiile acestui test pentru pacienţi sunt majore. Astfel, medicul va putea să aleagă cele mai potrivite opţiuni terapeutice, adaptate profilului genomic al tumorii pacientului: terapii ţintite, sau imunoterapii oncologice, disponibile pe piaţă ori în stadiul de dezvoltare clinică.
Mai mult, un singur test FoundationOne CDx poate măsura simultan mai mulţi biomarkeri importanţi din punct de vedere medical, ceea ce reduce timpul de aşteptare al pacientului până la începerea tratamentului. Acest fapt are un impact pozitiv pentru pacienţi, deoarece în prezent pacienţii trebuie să aştepte rezultatele unor teste succesive, ce sunt obligatorii pentru un diagnostic corect. În plus, tratamentul potrivit, primit la timp, reduce costurile directe ale sistemului de sănătate pentru că evită cheluieli cu tratamente care nu sunt eficiente.

„Viitorul în oncologie aparţine personalizării şi individualizării cât mai detaliate a tratamentului, pentru fiecare pacient în parte.
Alegerea celor mai bune opţiuni terapeutice nu se poate face fără teste de diagnostic. Testarea mai multor biomarkeri prin intermediul unui singur test, precum FoundationOne CDx, oferă pacienţilor cea mai bună şansă de a identifica tratamentul personalizat de care ar putea beneficia, în special pentru situaţiile în care nu există alte standarde de tratament.”, a declarat Dr. Mircea Gongu, Coordonator Departament Oncologie Ponderas Academic Hospital.

Testele sunt lucrate într-un laborator de ultimă generaţie din Penzberg, Germania, sub coordonarea unei echipe de peste 20 de cercetători în domeniul genomic.
Rezultatele testului sunt disponibile în aproximativ 2,5 săptămâni.

În România, acest test nu este decontat pentru pacienţi. Costul unui test FoundationOne CDx este de 2.000 euro + TVA şi poate fi efectuat doar pe baza unei recomandări din partea medicului oncolog. 

Până în prezent, peste 50 de pacienţi români şi alţi 200.000 de pacienţi din întreaga lume au avut oportunitatea să poată beneficia de tratamentul personalizat, potrivit tipului de cancer de care suferă, datorită rezultatelor FoundationOne CDx. Pentru orice informaţii suplimentare legate de testul FoundationOne CDx, vă puteţi adresa medicului oncolog, intraţi pe www.foundationmedicine.ro sau scrieţi la adresa de e-mail romania.foundation-medicine@roche.com  

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod