Premieră: Bebeluș, în varstă de doar 8 zile, operat cu succes pentru tratamentul stenozei pulmonare severe

Un nou-născut suferind de stenoză pulmonară critică, în vârstă de doar 8 zile, a suferit o intervenție de urgență ieri, 17 iunie, la Centrele de Excelență Ares, din București.

Procedura, realizată pentru prima oară în România la un pacient în vârstă de doar 8 zile, a fost un real succes. Echipa medicală care a tratat bebelușul a fost condusă de către dr. Basil Thanopoulos și de către Dr. Dan Deleanu, medici primari cardiologi.

Intervenția este într-adevăr una extrem de complicată și de riscantă, având în vedere vârstă fragedă a pacientei, însă a fost singura opțiune de salvare a vieții nou-născutului. În lipsa manevrei, acesta ar fi murit în câteva zile.  Procedura a constat în introducerea unui cateter cu balon în capăt, în vena femurală, cu scopul final de dilatare a balonului în interiorul valvei pulmonare stenozate.

Manevra a reușit deschiderea valvei și, implicit, a îmbunătățit considerabil circulația cardiacă a copilului, cât și prognosticul final.”, a declarat dr. Basil Thanopoulos, medic primar cardiolog la Centrele de Excelență Ares.

Bebelușul s-a născut pe data de 9 iunie într-o maternitate privată din București. Simptomele prezenței malformației s-au făcut simțite a doua zi, când echipa de profesioniști neonatologi și cardiologi a spitalului a decis referirea fetiței către Secția destinată Malformațiilor Cardiace Congenitale a Centrului ARES, pentru corectarea malformației congenitale.

In dimineața zilei de 17 iunie, nou-născutul a fost transferat la ARES cu ambulanța de Neonatologie SMURD, unde a suferit intervenția ce a durat aproximativ două ore. Ulterior, bebelușul a fost transferat în siguranță la maternitatea de proveniență, însoțit de echipajul SMURD și de către echipa de neonatologi. Nou-născutul va rămâne internat în maternitate 7 zile, timp în care se va afla sub monitorizare continuă și terapie medicamentoasă. Stenoza critică a valvei pulmonare reprezintă o îngustare severă a valvei menționate care, în mod normal, permite trecerea sângelui din ventriculul drept în plămâni, prin artera pulmonară.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod