Prea multi carbohidrati = boli de inima

Facebook Twitter Comenteaza
Prea multi carbohidrati = boli de inima

Specialistii avertizeaza femeilie care consuma prea multi carbohidrati ca se expun unui risc ridicat de a dezvolta boli de inima, informeaza publicatia britanica DailyMail.

Riscul de a-ti afecta inima se dubleaza daca obisnuiesti sa mananci multa paine alba, pizza si paste din faina alba in comparatie cu un consum moderat, arata cele mai recente cercetari. Pericolul este reprezentat de carbohidratii rafinati (painea alba, orezul alb, malai, pastele fainoase din faina alba, grisul, dulciurile) care au de obicei un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca sunt digerati rapid si sunt abosrbiti apoi rapid in sange sub forma de glucoza.

Cecretatorii italieni subliniaza ca alimentele cu un indice glicemic ridicat sunt responsabile de cresterea riscului de boli cardiovasculare, mai degraba decat numai cantitatea carbohidratilor consumati.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 15.000 de barbati si 32.000 de femei si a durat peste 8 ani de zile. In urma unei monitorizari atente a carbohidratilor consumati in aceasta perioada, 158 femei si 305 barbati au dezvoltat boli cardiovasculare coronariene, dupa cum apare consumnat si in publicatia Archives of Internal Medicine.

25% dintre participantele la studiu care au consumat o cantitate mare de carbohidrati (335 g/zi) si-au dublat riscul de a face boala cardiovasculara in comparatie cu femeile care au inclus mai putini carbohidrati in alimentatia lor zilnica (230 g). "Riscul de a face boli de inima este mai degraba influentat de consumul excesiv de carbohidrati proveniti din alimente cu indice glicemic ridicat decat de cantitatea de carbohidrati consumati", explica dr.
Sabina Sieri de la Institutul National al Tumorilor din Milano.

In cazul subiectilor de sex masculin, cercetatorii au precizat ca un consum de carbohidrati rafinati nu a influentat riscul de boli cardiovasculare. In cadrul studiului, cele mai frecvente surse de alimente cu indice glicemic ridicat au fost painea, zaharul, miere sau gemurile, pizza si orezul.

Alimente cu indice glicemic mai scazut: cerealele integrale, painea integrala, fructele, legumele, orezul brun, turtele si biscuitii de ovaz, orzul, fasolea, lintea, cartofii, pastele integrale. 

 

Credit foto: DailyMail.co.uk 

 

 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod