Pozitia studentilor medicinisti fata de noul rezidentiat

Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), organizatie nonguvernamentala si non-profit ce reprezinta majoritatea studentiilor medicinisti, saluta premisele unui management corespunzator desfasurarii si admiterii in programele de rezidentiat, dupa cum reies acestea din actualul proiect de ordonanta cu privire la organizarea si finantarea rezidentiatului.
Odata cu parcurgerea actualului proiect de ordonanta, federatia a sesizat unele puncte ce nu sunt tocmai in concordanta cu valorile si principiile promovate in randurile studentilor la medicina si doreste sa propuna spre dezbatere o serie de modificari in textul ordonantei.
 
FASMR considera strict necesar ca informatiile legate de schimbarea modului in care se desfasoara concursul de rezidentiat, precum si modificarile in metoda de admitere, in bibliografie si in alte specificatii conexe, sa fie facute publice potentialilor candidati cu cel putin 12 luni inaintea organizarii concursului national, iar numarul si amplasarea posturilor scoase la concurs sa fie facute publice cu cel putin 6 luni inaintea examenului.

 
De asemenea, Federatia considera ca introducerea in examen a unui interviu, asa cum se propune in actualul text al ordonantei, presupune un grad crescut de subiectivism din partea examinatorilor, rezultand in repercursiuni negative asupra performantelor fiecarui absolvent. Datorita unui grad mai crescut de obiectivitate in comparatie cu interviul, se solicita ca examinarea sa fie facuta in continuare pe baza unui test scris tip grila, seriozitatea si transparenta concursului fiind astfel accentuate.

 
"Acestea fiind doar unele din schimbarile propuse de catre federatie, solicitam ministerelor implicate sa invite asociatiile reprezentative ale studentilor si rezidentilor la o dezbatere pe tema neajunsurilor aparute in textul actualului proiect de ordonanta. Scopul dezbaterii propuse va fi optimizarea intregului proces de admitere in programul national de rezidentiat, precum si alinierea rezidentiatului romanesc la programele din celalalte tari europene", a declarat Bogdan Covaliu, Presedintele FASMR.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod