Persoanele diabetice trebuie sa fie atente la vitamina D

Facebook Twitter Comenteaza
Persoanele diabetice trebuie sa fie atente la vitamina D

Un nivel scazut al vitaminei D inseamna un control precar al glicemiei in cazul diabeticilor si creste riscul de aparitie a sindromului metabolic, sugereaza un studiu recent citat de HealthDay.com

 

 Rezultatele au fost prezentate in cadrul intalnirii anuale a Societatii de Endocrinologie care a avut loc la San Diego la sfarsitul saptamanii trecute. Dupa ce au analizat fisele medicale a peste 124 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2, cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii John Hopkins din Baltimore au descoperit ca aceste persoane au intampinat probleme endocrine pe parcursul monitorizarii (2003 - 2008).

Astfel, mai mult de 90% dintre pacientii examinati si cu varsta intre 36 si 89 de ani au prezentat o deficienta a vitaminei D din organism, si respectiv un nivel mai ridicat al zaharului in sange.

 

"Cercetarea noastra scoate in evidenta importanta vitaminei D in dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2", explica dr. Esther Krug, coordonatorul studiului.

Un alt studiu realizat pe un esantion de 1300 de persoane cu varsta peste 65 de ani a descoperit o deficienta de vitamina D la jumatate dintre participanti, in vreme ce 37% dintre ei sufereau de sindrom metabolic (afectiune cu numerosi factori de risc: hipertensiunea arteriala, obezitate abdominala, colesterol si glicemie crescute).

 

"Pentru ca sindromul metabolic creste riscul de diabet si boli cardiovasculare, se pare ca un nivel adecvat de vitamina D in organism are un rol benefic, protejandu-ne de aceste afectiuni", adauga coordonatorul studiului.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sylvia Constantinescu pe 22 Iun 2010, 18:27
    Importanta vitaminei D pentru diabetici

    Am diabet de tip 2 si ma intereseaza acest subiect.Care este analiza de sange care indica nivelul vitaminei D in organism si cum putem sa o obtinem din alimente pe cale naturala ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod