Persoanele cu boli mentale nu trebuie sa-si intrerupa tratamentul

Facebook Twitter Comenteaza
Persoanele cu boli mentale nu trebuie sa-si intrerupa tratamentul

Persoanele care sufera de boli mentale nu trebuie sa intrerupa medicatia, deoarece aderenta la tratament este factorul cheie in gestionarea maladiei, sustin specialistii in psihiatrie.

 

"Aceasta aderenta la tratament reprezinta gradul in care un pacient respecta indicatia psihiatrului legata de medicatie, doze si durata tratamentului. Este foarte important pentru cei cu boli mentale sa stie ca tratamentul continuu reduce semnificativ riscul de recadere cu tot cortegiul sau de consecinte negative asupra pacientului si a familiei", a explicat intr-o conferinta de presa dr.

Radu Teodorescu de la Asociatia Romana de Psihiatrie Comunitara.

Specialistul este de parere ca pacientul trebuie sa comunice orice problema care-l impiedica sa-si administreze medicamentele, iar familia trebuie sa-l sustina neincetat in demersul terapeutic prin asigurarea unor sedinte de psihoeducatie si/sau psihoterapie.

 

9 din 10 pacienti nu iau corect medicamentele


Studiile arata ca atat neluarea, cat si depasirea dozelor prescrise duc la consecinte care se traduc in cresterea costurilor de ingrijiri medicale si psihiatrice. Intre pacientii cu boli cronice, 80% aplica incorect cel putin un aspect al programului de autoingrijire recomandat.



Conform statisticilor, se estimeaza ca o treime din populatia generala va prezenta intr-un moment sau altul al vietii o tulburare mintala. 1 din 4 europeni este afectat de probleme de sanatate mintala in fiecare an, costul anual fiind mai mare de 2.200 de euro pe cap de locuitor al Europei.

 

Pacientii in dialog cu medicii


Asociatia Romana de Psihiatrie Comunitara lanseaza un forum pe site-ul asociatiei www. dialogsanatatemintala.ro unde pacientii vor putea dialoga cu medici de specialitate pentru a obtine informatii si recomandari. 

 

Legenda foto (stanga - dreapta): dr.

Ladea, dr. Ciumageanu si dr. Teodorescu

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod