Pacientii cu hepatita s-au intalnit cu medicii de diferite specialitati

La Brasov a avut loc, in urma cu cateva zile prima intalnire a Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).
Pacientii au avut ocazia sa discute cu medici specialisti epidemiologi si infectionisti, cu stomatologi si ginecologi, cu medici pediatrii si gastroenterologi, cu farmacisti si cu reprezentanti ai Colegiului Medicilor din Romania despre ceea ce inseamna sa fii pacient cu hepatita in Romania, ce inseamna birocratia din sistemul medical, cat de lung este drumul pana la aflarea diagnosticului si cat de important este acest diagnostic pentru un potential angajator.

Peste 2 milioane de romani traiesc cu virusul hepatitei B sau C.
In prezent, doar 1% dintre cei infectati cu virusul hepatitei B au acces la tratament si sub 1% in cazul celor infectati cu virusul hepatitei C. Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% din pacienti, iar virusul hepatitei B este responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive. In cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza, dezvoltand ciroza hepatica, iar unu din 5 pacienti cu hepatita C dezvolta cancer hepatic.

„Prin prisma experientei personale, in prima faza a activitatii noastre, ne vom concentra pe pacientii diagnosticati cu hepatita cronica B sau C.
Fiind pacient cu hepatita cronica am incercat sa intru in schema de tratament. Cu aceasta ocazie am constatat lipsa de transparenta a intregului proces, inechitatea si anormalitatea sistemului romanesc. Listele de asteptare, criteriile discriminatorii pentru accesul la tratament si conditionarea tratamentului de alocarea fondurilor reprezinta obstacolele de netrecut in calea pacientului roman diagnosticat cu hepatita cronica B sau C
”, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO (Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania).

Evenimentul s-a incheiat cu o masa rotundape tema "Accesul la munca al pacientului cu afectiuni hepatice".
Au fost expuse problemele cu care pacientii s-au confruntat si a fost abordat accesul acestora la un loc de munca si atitudinea angajatorilor.

APAH-RO a lansat in luna iulie a acestui an petitia online „Pacientii afectati de hepatita au nevoie de programul national de Hepatite! Nu ne ignorati dreptul la viata” destinata Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Presedintelui Romaniei si care pana acum a adunat peste 3.200 de semnaturi. Puteti semna si dvs petitia accesand urmatorul link: http://www.petitieonline.ro/petitie-p37293052.html
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ANA pe 13 Ian 2010, 04:13
    HEPATITA C

    DA ESTE FOARTE TRIST CA ASA DE MULTA LUME ARE HEPATITA C. EU AM LUAT-O DE LA STOMATOLOGIE. DIN PACATE TRATAMENTUL CU INTERFERON SI RIBAVIRINA NU M-A AJUTAT, DECIT PE O PERIOADA DE 5-6 LUNI, DIPA ACEEA IARASI ANALIZE PROASTE CA SI INAINTE DE TRATAMENT. CRED CA SINGURUL DE PRELUNGIRE AL VIETII ,ESTE REGIMUL ALIMENTAR, . DIN PACATE INCA NU AM REUSIT SA AFLU EXACT CE SE POATE MINCA SI CE ESTE INTERZIS PENTRU FICAT, DECIT CU APROXIMATIE. STRESUL ESTE LA FEL DE DAUNATOR SI EFORTUL FIZIC DE ASEMENEA. CEL PUTIN IN CAZUL MEU, OBOSESC FOARTE REPEDE., AM AFLAT DE HEP. C, ACUM 10 ANI.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod