Ouale de la gaini stresate sunt sanatoase

Facebook Twitter Comenteaza
Ouale de la gaini stresate sunt sanatoase

Aceasta este concluzia la care a ajuns Consiliul stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinare, in urma unei intalniri care a avut loc ieri.

 

"Ouale produse in fermele romanesti, indiferent de modul in care sunt crescute gainile de la care provin acestea, nu prezinta absolut niciun pericol pentru sanatatea consumatorilor atata timp cat la comercializarea lor sunt respectate normele sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare", a fost concluzia la care au ajuns reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare in urma unei intalniri care a avut loc ieri intre Prof.

Univ. dr. Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de pasari din Romania si Prof. Univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, pentru a solutiona divergentele aparute, privind ouale de consum produse si comercializate in Romania.

De asemenea, atat domnul Ilie Van, cat si domnul Gheorghe Mencinicopschi si-au asumat deciza Consiliului stiintific al ANSVSA cu privire la calitatea oualor produse in fermele romanesti luata cu unanimitatea de voturi in sedinta de luni, 1 martie 2010.

"In primul rand, atentia noastra se indreapta spre protejarea intereselor consumatorilor pe masa carora trebuie sa ne asiguram ca nu ajung produse care sa le puna in pericol sanatatea.
De aceea, inclusiv in colaborare cu producatorii romani incercam sa ne asiguram ca pe piata vor fi comercializate produse care sa respecte, din toate punctele de vedere, prevederile legislatiei europene. In continuare vom monitoriza atent atat produsele comercializate cat si modul in care acestea au fost obtinute”
, a declarat la finalul intalnirii presedintele ANSVSA, Marian Zlotea.

In urma discutiilor purtate cu acest prilej, presedintele Uniunii Crescatorilor de pasari din Romania, Prof.
Univ. dr. Ilie Van a anuntat ca va renunta la actiunile incepute in instanta impotriva Prof. Univ. dr. Gheorghe Menciniposchi. „Oul este considerat un aliment complet cu inalta valoare biologica si nutritiva, ceea ce il face un aliment de baza. Oul trebuie sa faca parte din dieta fiecarui consumator, din copilarie pana la batranete si nu trebuie sa lipseasca, in special, din dieta vegetarienilor. Nu am nicio indoiala ca oul romanesc este de cea mai buna calitate si poate concura cu orice produs similar,  comercializat pe piata europeana", a precizat prof.
dr. Mencinicopschi. 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • doramunteanu pe 8 Mar 2010, 11:24
    inca ceva

    sa stiti si voi ca legumele taranilor nu sunt 100% naturale. eu l-am prins pe socrul meu, om de la tara, cum imi dadea pe ascuns pe straturi cu gunoi chimic - cum spune el! asa fac toti de pe la tara!

    0
    0

  • doramunteanu pe 8 Mar 2010, 11:22
    m-am saturat de controversele cotidiene

    ba vine unul si spune ceva, apoi vine altul si-l contrazice! din cate stiu eu de la oamenii de la tara, o gaina stresata nu face oua!!! ca daca venea uliul sau vulpea gainile nu mai faceau oua cateva zile! asa ca nu stiu cum de gainile alea superstresate fac oua cu nemiluita. asta e exact ca si problema ca omul este un animal vegetarian. dar omul are stomacul fiziologic contruit sa digere carnea - si nu fibrele din vegetale, pe care le eliminam, nu le digeram (da, scoatem vitaminele, dar nu digeram ca un ierbivor), avem canini, ca si carnivorele - de fapt toata dentitia e asa construita, iar ochii sunt pozitionati ca la animalele de prada. asa ca, sa ne mai lase toti cu prostiile. daca te iei dupa ei, nu mai mananci nimic. oricum, nimc nu mai e natural sau bio, nici mcar rosiile pe care mi le cultiv singura in curte, pt. ca vine cate o ploaie acida si mi le-a aranjat! parerea mea e ca nu trebuie facut exces cu nimic si sa nu mananci chiar toate porcariile de pe piata, asta e viata sanatoasa!

    0
    0

  • maria pe 6 Mar 2010, 16:32
    COMENTARIU

    CALITATEA SE STABILESTE SI IN FUNCTIE DE MARIMEA SI GREUTATEA OULUI,IAR TANTI MARIA DIN PIATA APLICA PRETURI MAI PIPARATE DECIT SUPERMARCHETUL.IN PLUS SIEI TARANII FOLOSESC DESTULE TERTIPURI CA SA-SI MAREASCA PRODUCTIILE SI VENITURILE SI RID IN NAS ORASENILOR CARE NICI NU AU UNDE SI NICI NU POT TOTI SA CREASCA LEGUME SI PASARI ACASA. IAR NORMELE UE SUNT SANATOASE SIUSOR DE RESPECTAT CU CONDITIA CACEI CE PRODUC SA RESPECTE CUMPARATORUL SI CONSUMATORUL SI SA NU VREA SA DEVINA PESTE NOAPTE MILIONAR.DOAMNELOR MAI GINDITI-VA CIND FACETI AFIRMATII,LASATI-I PE CEI DIN AMERICA CU ALE LOR,NOI TRAIM IN EUROPA SI ASA CUM NOI MINCAM LINISTITI DE LA ALTII SI ALTII VOR SA MANINCE LINISTITI DE LA NOI.AR FI BINE SA NE UITAM MAI CU GRIJA LA ALTII SI SA invatam cu spor de la ei in multe domenii, pt. ca nu suntem deloc scoliti cum ne credem si cum ni se pare ca suntem in comparatie cu altii.poate mai scandalagii si buni de replici da ,suntem ,da de facut ceva concret nu prea.Asa ca e bine ca s-a iscat scandalul cu ouale dar sa nu exageram si sa facem drobul de sare din el.Iar revenirea la cratita de acasa ar fi remarcabila pt. sanatatea generatiei viitoare,da ma indoiesc ca tinerele domnite isi vor face timp pt. asa ceva.

    0
    0

  • ioana-50 pe 6 Mar 2010, 10:24
    GATIM ACASA

    Ultima solutie este sa gatim acasa ca si pana in ' 89, sa cumparam tot ce putem de la tanti Maria din piata : oua,lapte,smantana,branza,verdeturi,legume,zarzavaturi si din cand in cand cate un pui s-au o gaina.Asa am inpiedica disparitia taranilor nostri asa de mult pretuiti din piete.In privinta mezelurilor ,nu mai consum de 5 ani ,nici nu mai stiu ce gust au.Cu ce le inlocuiesc? cu drob de piept de pui si cuperci plus multe verdeturi..

    0
    0

  • gabriela pe 5 Mar 2010, 22:23
    nedumerire

    Eu nu inteleg totusi de ce toate trebuie sa fie"in cincordanta cu normele U.E."?Daca pana acum am rezistat ca popor si ne-am facut propriile noastre traditii,de la crescutul pasarilor si animalelor si pana la retete traditionale de gatit,de ce de acum trebuie sa ne schimbam si sa fim "conform normelor U.E.?Ce este rau in noi?Oameni buni,nu mai ascultati prostiile unora care incearca sa ne indobitoceasca cu produsele altora ,mai bine mai putin si sanatos decat mult si prost.Daca mai multa lume ar refuza sa cumpere aceste "mutatii"firmele producatoare ar da faliment.Ganditi-va la voi si la copiii vostri.

    0
    0

  • didi pe 5 Mar 2010, 09:51
    explicatie

    ..."ca sa renunte la procesul impotriva sa" . Se explica deci cum acest dr. M a acceptat sa spuna ca ouale provenite de la gaini stresate sunt sanatoase cand peste tot in lume se spune contrariul?? Si nu numai ca toate organizatiile pentru protectia consumatorului recomanda ouale gainilor sanatoase si nu crescute in custi, fara lumina si cu alimentatie din oase de animale....Chiar daca sunt mai scumpe, cumparati ouale de la tarani sau cele de cat. 1, macar nu va afecteaza sanatatea! Samara ai perfecta dreptate!

    0
    0

  • ssamara20 pe 4 Mar 2010, 17:11
    intrebare importanta, va rog dati-va cu parerea!

    Atunci de ce difera pretul la ouale de calitatea 1 si calitatea 2,3? oare calitatea nu se refera si la cat de sanatos este ce mancam? asta e politica lui Boc, taxa de fast food (care spune clar ca alimentele daunatoare trebuie sa se scumpeasca nici de cum cele naturale)a fost tot ideea lui dar pana la urma o sa vedeti ca in cativa anii se vor scumpi toate alimentele naturale, iar cele facute in laboratoare sa fie accesibile omului de rand, asa lumea nu va mai putea decide daca va mananca ce este sanatos sau va manca ce este mai accesibil ca pret! sa inlocuesti alimentele naturale, legumele care cresc incet cu apa si soare, o gaina in aer liber cu mancare naturala cu legume si oua care ies ca pe banda rulanta din sere si baterii, inseamna ca omul nu mai munceste atat de mult ptr hrana, productia se tipleaza datorita chimicalelor si ingrasamintelor artificiale, asta insemnand cheltuieli mai mici si mai multi banii in buzunarele investitorilor, nici de cum sanatos! Treziti-va! O sa ajungem ca in America sa dam pe o punga de oua naturale, crescute la tara, cateva sute de dolari (nu exagerez puteti sa va interesati daca aveti rude sau cunostinte), refuzati sa cumparati astfel de alimente si asa si copii nostri vor trai sanatos!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod