Obrajii îţi spun dacă ai cancer pulmonar

Facebook Twitter Comenteaza
Obrajii îţi spun dacă ai cancer pulmonar

O nouă metodă de diagnostic pentru cancerul pulmonar constă în analizarea celulelor de la nivelul obrajilor, potrivit unui studiu care va apărea pe 15 octombrie în publicaţia Cancer Research.

 

Noua metodă presupune utilizarea tehnologiei biofotonice, care reprezintă un pas înainte în tehnologia laserului. "Prin examinarea mucoasei obrazului cu această tehnologie optică avem opţiunea de a testa şi diagnostica precoce persoanele care prezintă un risc ridicat de cancer pulmonar, cum ar fi fumătorii.

De asemenea, vom putea să diferenţiem persoanele care pot să beneficieze de pe urma unor investigaţii ulterioare invazive, de cele care nu au nevoie de teste suplimentare", precizează medicul Hemant K. Roy, coordonatorul studiului, citat de publicaţia medicală Science Daily.

 

Ce este cancerul pulmonar?


Termenul de "cancer pulmonar" descrie creşterea anormalş a celulelor în plămâni. Din cauza vascularizării bogate şi a ganglionilor limfatici, cancerul pulmonar se poate răspândi în organism cu usurinţă.

Boala generează metastaze în: ganglionii limfatici, creier, oase, ficat etc. În cele mai multe cazuri este diagnosticat atunci când s-a răspândit dincolo de plămâni. Diagnosticul este adesea tardiv şi pentru că nu există o metodă de screening eficientă. Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât este mai uşor de tratat.

Credit foto: National Science Foundation

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod