Obezitatea se transmite de la mama la fiica si de la tata la fiu

Obezitatea se transmite de la mama la fiica sau de la tata la fiu, potrivit unui studiu recent realizat pe un esantion de 226 de familii si citat de BBC.
Potrivit cercetarilor, riscul este de zece ori mai ridicat ca o mama care sufera de obezitate sa transmita aceasta problema si fiicei. In schimb, riscul ca un tata sa transmita problema fiului sau este doar de sase ori mai ridicat. Specialistii considera ca la baza acestei descoperiri stau mai degraba cauze comportamentale decat genetice, sugerand ca fiicele au tendinta sa copieze stilul de viata al mamelor, la fel cum baietii incearca sa adopte stilul de viata al tatalui.

"Trebuie sa avem in vizor parintii copiilor care sufera de obezitate, iar acest lucru nu a fost luat in considerare pana acum",
este de parere dr.
Terry Wilkin, coordonatorul studiului.

Rezultatele se bazeaza pe masuratori si analize efectuate pe o perioada de trei ani, luand in considerare atat copiii afectati de obezitate, cat si parintii acestora. La final au constatat la 41% dintre fetele de 8 ani cu mame obeze sufereau si ele de aceasta problema, in vreme ce doar 4% dintrele fetele cu mame cu o greutate corporala normala au intampinat probleme cu kilogramele in plus.

De asemenea, 18% dintre baietii cu tati care aveau o greutate corporala peste limita normala sufereau si ei de obezitate.
Numai 3% au fost afectati de obezitate dintre cei cu tati pentru care greutatea nu reprezenta o problema.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod