obezitate

Obezitatea provoacă depresie: Femeile sunt mai afectate

Cercetătorii au descoperit cea mai clară dovadă a legăturii dintre obezitate și depresie.
O echipă internaţională, alcătuită din oameni de ştiinţă din Australia şi Marea Britanie, dezvăluie faptul că impactul mental al obezităţii poate cauza depresie. Cercetătorii de la Universitatea Australiei de Sud (UniSA) şi Universitatea din Exeter, Marea Britanie, au analizat date medicale prelevate de la 48.000 de pacienţi din Marea Britanie diagnosticaţi cu depresie pe care le-au comparat cu informaţiile furnizate de un grup de control alcătuit din 290.000 de persoane.

Elina Hypponen, de la UniSA, autoarea principală a studiului, a declarat că echipa sa a utilizat o abordare genomică în cadrul acestei cercetări.
"Am despărțit componenta psihologică a obezităţii de impactul problemelor de sănătate asociate obezităţii folosind gene asociate cu un indice de masă corporală mai mare (IMC), dar cu un risc scăzut de boli, precum diabetul", a explicat Elina într-un comunicat.

"Aceste gene s-au dovedit a fi la fel de intens legate de depresie ca cele asociate cu IMC mai mare şi cu diabetul. Acest lucru sugerează că supraponderalitatea provoacă depresie, cu şi fără probleme de sănătate asociate, în special în cazul femeilor", a adăugat cercetătoarea.

"Actuala epidemie globală de obezitate este foarte îngrijorătoare.
Studiul nostru demonstrează că supraponderabilitatea nu creşte doar riscul de dezvoltare a bolilor cronice, cum ar fi cancerul şi bolile cardiovasculare, ci poate conduce la depresie"
, a subliniat Hypponen.

În mod surprinzător, oamenii de știință au descoperit că bărbaţii foarte slabi au un risc mai mare de a suferi de depresie în comparaţie cu femeile subponderale sau cu bărbaţii cu greutate normală.

Potrivit Institutului australian pentru sănătate şi bunăstare (AIHW), aproape două treimi dintre australieni erau supraponderali sau obezi în anii 2014 și 2015.

O persoană este considerată obeză dacă are o greutate cu peste 20% mai mare faţă de cea ideală.



Foto: Depositphotos
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod