Obezitate: România, pe locul trei în Europa

Un studiu recent al Comisiei Europene ne plasează pe locul al treilea al incidentei obezitatii din Europa.

Un studiu recent al Comisiei Europene ne plasează pe locul al treilea al incidentei obezitatii din Europa.

 

Potrivit specialistilor ca sa fim sanatosi trebuie sa ne preocupe urmarea unei diete echilibrate, formata din 3 mese principale pe zi si 2 gustari, si care sa contina alimente cu indice glicemic scazut, respectarea unui program de somn de 6-7 ore, evitarea nicotinei, limitarea aportului de alcool si a excesului de cofeina, hidratarea corespunzatoare cu apa si ceaiuri din plante si practicarea exercitiului fizic de tip aerob in mod regulat (mers pe jos, alergat, urcat scari, inot).



"La fel de important precum calitatea hranei este numarul meselor zilnice, pentru ca acestea asigura un metabolism activ. Este nevoie de cinci mese pe zi, dintre care doua gustari compuse din fructe, pentru ca organismului nostru sa nu-i lipseasca nutrientii de care are nevoie pentru mentinerea starii de sanatate. Insa nu doar de mancarea de calitate nutritionala inferioara trebuie sa ne ferim pentru a preveni imbolnavirea. Stresul e uneori chiar mai periculos, pentru ca poate genera in corpul nostru adevarate furtuni hormonale si implicit, stari emotionale negative, care ne afecteaza viata pe toate planurile", mentioneaza Lector Dr.
Lygia Alexandrescu, Nutritionist acreditat CIO, organizatoarea seminarului, adaugand ca un bun management al stresului si echilibrul in tot ce inseamna alimentatie, ne pot ajuta sa ne crestem calitatea vietii.

La randul sau, dr. Pavel Chirila, unul dintre cei mai mari promotori ai luptei impotriva cancerului si autor principal al cartii "Nu hrani cancerul", vorbeste despre felul in care hrana nesanatoasa ne poate afecta organismul. "Romania are cea mai mare mortalitate din toate tarile Europei, iar o treime din cazuri sunt provocate de stilul de viata gresit.
Principala cauza a acestei maladii, care afecteaza in tara noastra mai ales plamanii, colul uterin si creierul, sunt sarurile nitrice si alimentele de calitate nutritionala inferioara. Avem 480.000 de bolnavi de cancer si 8.000 de oameni mor in fiecare an din cauza acestei boli necrutatoare. Si foarte grav este faptul ca, mortalitatea prin cancer, care este azi pe locul doi dupa afectiunile cardiovasculare, va deveni, in 10-15 ani, principala cauza a deceselor", explica dr. Chirila.

Potrivit specialistului, pentru a fi mai sanatosi, ar trebui sa reducem cat mai mult consumul de zahar - in Romania acesta este de 33 kg/ locuitor/an - si sa evitam alimentele care contin cantitati mari de saruri nitrice.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod