O treime dintre români işi pot pierde vederea din cauza cataractei

Facebook Twitter Comenteaza
O treime dintre români işi pot pierde vederea din cauza cataractei
30% dintre pacienţii români care se prezintă la medic vin în stadii de cataractă extrem de avansate, când intervenţia chirurgicală nu mai poate salva vederea, avertizează specialiştii.

Cataracta este una dintre afecţiunile oculare care are consecinţe ireversibile pentru sănătatea ochiului. Neoperată la timp, cataracta afectează funcţionarea normală a văzului. Operaţia cataractei în fază incipientă înlătură acest risc major pentru sănătatea ochiului, complicaţiile intra-operatorii fiind minime.


"Cauza majoră a ajungerii uneori tardive a bolnavului pe masa de operaţie este faptul că vechea generaţie de medici de familie nu trimite imediat pacienţii la un control oftalmologic complet şi le recomandă amânarea operaţiei, iar cataracta se acutizează. În al doilea rând, pacienţii ajung foarte târziu să se opereze din motive ca lipsa de timp, de infrastructură sau pur şi simplu neglijenţă şi o insuficientă educaţie medicală
", declară dr.
Ozana Moraru, medic oftalmolog chirurg în cadrul clinicii Oculus.

Necesitatea prevenirii pacienţilor asupra minimalizării extreme, în cazul operării timpurii, a riscurilor de pierdere a vederii din cauza cataractei mature (albe) este tema uneia dintre sesiunile de chirurgie live, susţinută de echipa Centrului Oftalmologic Oculus în cadrul Congresului Naţional de Oftalmologie care are loc la Sinaia, în perioada 29 septembrie - 2 octombrie. Este pentru prima oară când Congresul Naţional de Oftalmologie dedică o sesiune de chirurgie live unei teme dedicată riscurilor cataractei neoperate (foarte matură).
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ana Cadarin pe 2 Oct 2010, 17:16
    operatia de cataracta

    Consider articolul incomplet. Pe langa cauzele prezentarii tardive la interventie chirurgicala, enumerate de doamna dr Ozana Moraru, trebuie amintit pretul foarte ridicat al cristalinului artificial si al operatiei, compensarea ridicol de mica oferita de Casa de Asigurari de Sanatate. Vorbim mai ales despre pacienti pensionari, iar pensionarii din Romania sunt foarte saraci. Cunosc bine cum se rezolva cataracta in tarile civilizate: asigurarea de sanatate acopera complet cheltuielile.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod