O noua solutie pentru persoanele diabetice cu dislipidemie aterogena

Facebook Twitter Comenteaza
O noua solutie pentru persoanele diabetice cu dislipidemie aterogena

Adaugarea de fenofibrat la simvastatina reduce riscul cardiovascular in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 cu dislipidemie aterogena, se arata intr-un studiu publicat on-line in New England Journal of Medicine.

 

Riscul cardiovascular poate fi redus cu inca 31% la pacientii cu diabet de tip 2 cu dislipidemie aterogena, combinatia obisnuita de trigliceride ridicate (TG, 204 mg/dL sau 2,3 mmol/L sau mai mult) si niveluri scazute ale colesterolului lipoproteic cu densitate mare (HDL-C, 34 mg/dL sau 0,88 mmol/L sau mai putin).



Tratamentul a 20 de pacienti cu dislipidemie aterogena pe un numar de 5 ani reuseste sa evite un eveniment cardiovascular major. In cadrul studiului, grupul cu dislipidemie aterogena a inregistrat cu 70% mai multe accidente vasculare (deces cardiovascular, infarcte si atacuri cerebrale) decat pacientii fara aceasta afectiune. De fapt, riscul asociat cu dislipidemia aterogena a fost comparabil cu acela al persoanelor cu manifestari anterioare ale bolilor cardiovasculare (17,3% fata de 18,1%).

„Studiul ACCORD asupra lipidelor confirma atat ipoteza, cat si valoarea adaugarii de fenofibrat la o statina pentru a reduce acest risc cardiovascular rezidual ridicat”, explica Profesorul Jean-Charles Fruchart, presedintele Residual Risk Reduction Initiative (R3i) (Initiativa pentru Reducerea Riscului Rezidual), o fundatie universitara elvetiana independenta

Efectul benefic al fenofibratului a fost observat numai la grupul pre-specificat de pacienti diabetici cu dislipidemie aterogena, nu la toate persoanele participante la studiu.
In cadrul studiului ACCORD Lipid, fenofibratul a redus de asemenea micro- si macroalbuminuria, indicatoare ale bolii renale diabetice. „Nefropatia diabetica este o problema majora care trebuie gestionata. De aceea este important de stiut ca fenofibratul constituie un avantaj pentru acesti pacienti”, a spus profesorul Michel Hermans de la Cliniques Universitaires Saint-Luc, Bruxelles, Belgia, si Secretar General al R3i.

De asemenea, studiul a confirmat ca adaugarea de fenofibrat la simvastatina nu a avut ca rezultat un risc excesiv de miopatie (probleme musculare), tromboza venoasa sau pancreatita.
De fapt, s-au inregistrat mai putine decese din toate aceste cauze si decese cardiovasculare la pacientii tratati cu fenofibrat decat la pacientii tratati numai cu simvastatina.

Dislipidemia aterogena este o afectiune obisnuita, prevalenta sa crescand in mod semnificativ ca rezultat al epidemiei globale de diabet de tip 2, obezitate si sindrom metabolic.  


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod