O noua clasa antiretrovirala pentru persoanele cu HIV

Facebook Twitter Comenteaza
O noua clasa antiretrovirala pentru persoanele cu HIV

S-a lansat oficial primul medicament al unei noi clase terapeutice care are la baza substanta activa raltegravir si este o noua optiune pentru persoanele care traiesc cu HIV.

 

Dupa 10 ani de cercetari, pacientii cu HIV au sansa de a folosi un antiretroviral extrem de eficace, sigur si bine tolerat de organism, primul medicament dintr-o noua clasa terapeutica, cea a inhibitorilor de integraza. Noul tratament este indicat in asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane la pacienti adulti atat experimentati, cat si la cei netratati anterior.

Cu un mecanism de actiune inovator, raltegravir inhiba activitatea catalitica a integrazei, o enzima codificata HIV, necesara replicarii virale.

Inhibarea integrazei impiedica integrarea genomului HIV in genomul celulei gazda. Genomul HIV care nu reuseste sa se integreze nu poate induce formarea de noi particule virale infectioase, impiedicand astfel propagarea infectiei virale.
 
Incepand cu 2007, raltegravir a primit autorizare in peste 80 de tari, de pe sase continente, pentru folosirea in tratamentul HIV, in combinatie cu alti agenti ARV. In iulie 2009, in SUA a fost aprobata extinderea indicatiilor pentru raltegravir atat in tratarea pacientilor aflati la prima terapie HIV, cat si la cei experimentati la tratament, iar din septembrie 2009, a primit aceeasi autorizare si in Uniunea Europeana.
Din 16 decembrie 2009, raltegravir a fost introdus in programul national de tratament al persoanelor cu infectie HIV.

 

 “Noua schema de tratament, deja folosita in Romania prin intermediul programului pilot, pe o serie de 200 pacienti, ne ajuta sa individualizam tratamentele, ceea ce este foarte important daca avem in vedere complexitatea HIV si nevoile pacientilor, in continua schimbare”, precizeaza Mariana Mardarescu, Coordonator al Departamentului de Evaluare si Monitorizare a Infectiei HIV / SIDA in Romania - INBI din cadrul Institutului "Prof.

Dr. Matei Bals".

In Romania exista aproximativ 8.500 pacienti in evidenta activa cu HIV/SIDA, dintre care peste 7.500 sunt in tratament antiretroviral. La nivel mondial numarul persoanelor infectate este de aproximativ 33 milioane, doar in 2007 inregistrandu-se aproximativ 2,7 milioane de noi infectii la nivel mondial.  

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod