Numarul cazurilor de gripa A/H1N1 a ajuns la 281

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisible a raportat inca 28 cazuri noi de imbolnavire cu virusul gripal A/H1N1 depistate in saptamana 17 – 23.08.2009. Astfel, numarul total de cazuri confirmate de gripa cu tulpina noua AH1N1 confirmate pe teritoriul Romaniei ajunge la un total de 281.
Din cele 28 de cazuri confirmate de catre Institutul National Cantacuzino, 11 au fost identificate in Municipiul Bucuresti, 5 cazuri in Timisoara si cate 2 cazuri in judetele Braila, Galati, Ilfov, Iasi, Prahova si Valcea.

Distributia cazurilor:

  • focar cu 5 cazuri confirmate in randul unor participanti la un concert in Ungaria;
  • focar cu 2 cazuri confirmate sosite din Spania;
  • focar cu alte 2 cazuri confirmate sosite din Spania;
  • focar cu 2 cazuri confirmate sosite din Grecia;
  • focar cu 2 cazuri confirmate: o persoana revenita din Anglia ce a generat 1 caz secundar in randul contactilor;
  • 11 cazuri individuale revenite din diverse tari: Grecia (4), Spania (2), Anglia (1), Africa de Sud (1), Canada (1), China (1), SUA (1);
  • 4 cazuri secundare in randul unor contacti apropiati ai unor cazuri confirmate saptamana precedenta.

In prezent, starea de sanatate a celor 28 de pacienti este buna, inregistrandu-se forme usoare de boala. Acestia se afla internati in spital, in sectiile de boli infectioase special amenajate, sau sunt izolati la domiciliu, dupa caz. Toti urmeaza tratament cu antivirale.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a anuntat ca Romania face parte dintre cele 8 tari europene care au capacitatea de a produce vaccinul pentru gripa noua.

In prezent, la Institutul National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino sunt in curs de desfasurare testele preclinice (teste pe animale) pentru realizarea vaccinului A/H1N1.
Cercetatorii romani preconizeaza finalizarea acestora la sfarsitul lunii septembrie, urmand ca de la 1 octombrie sa inceapa si derularea testelor clinice. Dupa finalizarea acestora va demara producerea vaccinului. Capacitatea de infiolare a Institutului National Cantacuzino este de 5 milioane de doze.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod