Nicotina nu creeaza dependenta

Mesaj imbucurator pentru toti fumatorii care vor sa renunte la acest viciu: dependenta de tutun nu exista, s-a demonstrat recent intr-un studiu efectuat in SUA.
Matthew Palmatier profesor de psihologie la Universitatea Kansas State a publicat o lucrare in revista "Neuropsychopharmacology" in care a demonstrat ca dependenta de tigari nu provine din nicotina, ci din faptul ca actiunea de a fuma este un fals stimulent al unei actiuni, cel mai adesea, placute.

"Tigara - explica profesorul - reprezinta o satisfactie extra, un fel de premiu care se acorda atunci cand te dedici unei activitati placute si relaxante".

Astfel, fumatul devine o actiune care insoteste starea de bine.
Nicotina in schimb nu poate fi considerata un drog puternic care sa induca starea de placere sau euforie astfel incat sa provoace dependenta.

Palmatier a demonstrat "puterea revigoranta" a tutunului facand experimenete pe cativa cobai de laborator, care inhalau fumul impingand un levier spre intrerupatorul electric, stingand si aprinzand lumina. Accesul la nicotina le permitea soarecilor sa stinga lumina care se reaprindea dupa un minut semnaland disponibilitatea pentru o noua doza de nicotina.
Soarecii, a descoperit Palmatier, calcau pe obiect pur si simplu pentru a stinge lumina, si nu pentru ca erau nicotino-dependenti.

Sursa: Yahoo Italia
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Monik pe 9 Sep 2008, 00:03
    Dragutz..

    Asta spune totul despre fumatori... sunt niste prosti care au impresia ca deoarece nicotina da dependenta, nu se pot lasa de fumat. De fapt problema e la cap si atat!

    0
    0

  • silvia pe 8 Sep 2008, 22:49
    Nicotina

    Nu sunt de acord; am fost fumatoare si va pot spune din experienta mea urmatorul lucru, s-au mai bine o intrebare raspuns: daca nicotina nu creeaza dependenta, cum va explicati faptul ca dupa ce fumam prima tigara simteam o stare de nervi imensa daca nu mai puteam fuma un anumit timp (2,3 ore)? In schimb, daca nu aprindeam nici o tigara in cursul zilei, nici nu mai aveam starea aceea de nervi. Concluzia mea: prima tigara declansa o anumita doza de nicotina in organism, care atunci cand se epuiza, trebuia inlocuita cu alta doza; un lucru perfect adevarat este si faptul ca sunt persoane predispuse la dependenta; adica pentru unii nicotina reprezinta un drog, iar pentru altii nu.

    0
    0

  • hannah pe 7 Sep 2008, 12:38
    ...

    OK... atunci nu aveti decat, toti fumatorii, sa continuati a fuma;-) treaba voastra

    0
    0

  • florin pe 6 Sep 2008, 09:57
    Buna ziua

    Buna ziua, asa este, este total adevarat. Si asta din proprie experienta.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod