Nicolaescu ieftineste medicamentele cu 15% de la 1 septembrie



Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat sambata, la Sibiu, ca toate medicamentele din farmaciile din Romania, care se prescriu de catre medici, se vor ieftini cu 15% de la 1 septembrie 2007, transmite Rompres.

“Reducem pretul la medicamente cu 15 la suta prin ordin de ministru. Sistemul va intra in vigoare din 1 septembrie, dar se va resimti din 1 noiembrie, pentru ca mai sunt medicamente pe stoc”, a declarat Eugen Nicolaescu.

Ministrul sanatatii va discuta cu producatorii, distribuitorii si farmacistii, pe 25 iulie, noul ordin referitor la ieftinirea medicamentelor, insa se asteapta la proteste si presiuni ale acestora.

“Numai cine nu e intreg la minte nu intelege ca trebuie sa faca ceva.
Reactiile au inceput deja sa apara. De doua saptamani sunt calomniat in presa in toate felurile si vor continua. Nu o sa cedez, desi se fac presiuni. Daca nu vor accepta ordinul de ministru, vor trebui sa suporte masurile administrative pe care le vom lua. Pretul va fi redus cu 15 la suta, medicamentele in raft, in farmacie”, a afirmat ministrul sanatatii.

Eugen Nicolaescu a spus ca, din toamna, in Romania pretul la medicamentele compensate si necompensate va fi calculat in functie de cel mai mic pret din 12 tari membre ale Uniunii Europene.

“Schimbam modalitatea de stabilire a pretului la medicamente.
Este deja un proiect de ordin pentru a reaseza pretul la medicamente. Azi, pretul de referinta se calculeaza in functie de pretul cel mai mic din doua tari UE, propunerea este sa luam in considerare pretul cel mai mic din 12 tari UE”, a adaugat Eugen Nicolaescu.

In urma ieftinirii, distribuitorii vor fi obligati sa reduca adaosurile la maximum 12%, iar adaosurile farmacistilor vor fi de maximum 16-18% din pretul de producator al medicamentelor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod