Multivitaminele: chiar ai nevoie de ele?

Specialistii au raspuns negativ, ba mai mult se pare ca acestea pot sa faca mai mult rau decat bine.
Te-ai intrebat vreodata de ce iei aceste multivitamine? Probabil ca raspunsul tuturor s-ar incadra undeva intre aceste replici: pentru ca iti fac organismul mai sanatos, previn bolile cronice, raceala si gripa.

In ultimii ani au fost efectuate o sumedenie de studii care scot la iveala o eficienta foarte scazuta a acestor suplimente asupra organismului tau, dezvalui nutritionistul dr. Katherine Zeratsky de la Clinica Mayo. Ceea ce inseamna ca foarte putine dintre beneficiile enumerate sunt si constatate pe propria piele.
Ba mai mult, au existat si cazuri in care efectele benefice au fost zero si s-au observat posibile reactii adverse.

Este de-a dreptul alarmant sa aflam ca suplimentele vitaminice pot sa faca si rau. Un exemplu foarte cunoscut este cel legat de administrarea beta-carotenului care are efecte negative asupra fumatorilor, crescand riscul de cancer pulmonar. Aceasta descoperire a fost facuta recent de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea Washington care au scos la iveala ca administrarea multivitaminelor, a vitaminei C, E si a folatilor nu reduce riscul de cancer pulmonar.

Asadar, inainte de a lua suplimente de vitamine si minerale, consulta-te cu un medic despre sanatatea ta generala pentru a afla toate beneficiile si riscurile.
Sau mai poti sa optezi pentru o alimentatie sanatoasa si bogata in vitamine si minerale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod