MS lanseaza dezbaterea pe pachetul de acte normative ce privesc descentralizarea

Facebook Twitter Comenteaza
MS lanseaza dezbaterea pe pachetul de acte normative ce privesc descentralizarea

Ministerul Sanatatii pune astazi in dezbatere publica proiectele actelor normative de derulare a procesului de descentralizare in sistemul sanitar.

  • Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizariisi cel al  Hotararii de Guvern privind aprobarea Listei unitatilor sanitare publice cu paturi pentru care se transfera managementul asistentei medicale catre autoritatile administratiei publice locale si catre Primaria Municipiului Bucuresti se afla publicate pe www.ms.ro la sectiunea transparenta decizionala;
  • Ministerul Sanatatii a transmis documentele si catre ministerele implicate in proces structurilor asiciative ale administratiei publice locale si organizatiile interesate, respectiv Colegiul Medicilor din Romania, reprezentantii sindicatelor.

Conform noilor prevederi, pana la data de 1 iulie 2010 Ministerul Sanatatii va finaliza transferul unitatilor sanitare publice cu paturi catre administratia locala.

Pana la aceasta data vor fi transferate autoritatilor locale peste 85% din unitatile sanitare aflate in sistemul public.
Astfel din cele 435 unitati sanitare publice existente in prezent pe teritoriul Romaniei se propune transferul catre autoritatea locala a unui numar de 373 unitati. Vor ramane in reteaua Ministerului Sanatatii un numar de 62 unitati sanitare de interes national respectiv institute publice o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie si spitale monospecialitate.

"Prin descentralizare vom da posibilitatea comunitatii locale sa se implice direct in dezvoltarea sistemului sanitar si prin asta vom aduce decizia mai aproape de pacient.
Descentralizarea reprezinta in acest moment pentru Romania una dintre solutiile de eficientizare dar si de asigurare a transparentei decizionale. Descentralizarea spitalelor reprezinta si unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Sanatatii pentru anul 2010 si un punct important in Programul de Guvernare si rapoartele Bancii Mondiale pentru domeniul sanitar. Chiar daca termenul vi se pare demonetizat si l-ati auzit probabil in discursurile mai multor ministri, eu cred ca descentralizarea reprezinta procesul care va putea duce la stabilizarea sistemului sanitar, poate insemna mai multa echitate si mai multa sustenabilitate"
, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anonim c pe 20 Apr 2010, 10:33
    astept cu nerbdare descentralizarea

    foarte bine ca se trece la autoritatile locale care pot supraveghea deaproape modul cum isi fac datoriia cadrele medicale in afara de salarii mari si spaga cadrele medicale sa isi faca datoria sa isi respecte programul de lucru.spc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod