Medicii, pe picior de plecare



» Romania se afla in situatia de a-si pierde medicii.

» Venitul unui medic roman, de cel putin 10 ori mai mic decat cel din UE.

» 1.900 de medici au solicitat certificate de conformitate.


Lipsa de medici la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, precum si conditiile vitrege din Sanatate vor genera un fenomen ingrijorator: migratia corpului medical romanesc. Peste jumatate din medici si trei sferturi din tinerii specialisti vor sa profeseze in tarile Uniunii Europene. Conform Ministerului Sanatatii, la 24 aprilie 2007, aproximativ 1.900 de medici (dintr-un total de 47.383) au solicitat eliberarea certificatelor de conformitate pentru a lucra in alte tari.
De asemenea, 1.100 de asistenti medicali si moase au solicitat acelasi lucru. Ministerul Sanatatii a eliberat pana acum peste 1.200 de astfel de certificate, insa nu exista o evidenta a personalului medical care a plecat deja.

In judetul Iasi, de exemplu, din 3.400 de membri ai colegiului, 120 au depus cereri. "Inca din 2003-2004, Romania avea o densitate de medici mai mica decat media tarilor din Europa Centrala. De exemplu, la noua sectii din spitalul Tulcea exista un singur medic anestezist", a declarat prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Prof. dr. Vasile Astarastoaie, secretarul general al CMR, a subliniat ca, in urma unui studiu comandat de Colegiul Medicilor Iasi, mai mult de jumatate din medicii din Romania castiga intre 150 de euro si 300 de euro.
"In ceea ce priveste venitul, 13% din medici au declarat un castig de peste 500 de euro lunar, 12% intre 400 si 500 de euro lunar, 27%  intre 150 de euro si 200 de euro, iar 31% intre 200 si 300 de euro", a subliniat profesorul Astarastoaie.
De exemplu, in Anglia un medic are un venit mediu de aproximativ 5.000 de lire sterline pe luna.
In Franta, un medic anestezist are un castig mediu de 9800 de euro, iar un generalist chiar 6.000 de euro pe luna. Conform studiului prezentat de conducerea Colegiului Medicilor din Romania, mai mult de jumatate din medicii chestionati sunt de parere ca nu exista reforma in sistemul de sanatate, numai 21% fiind de parere ca sistemul sanitar merge intr-o directie buna. Medicii reclama, in primul rand, lipsa dotarilor, lipsa unui cadru de afirmare a competentelor, coruptia din sistem si incompetenta in sistemul sanitar. In ceea ce priveste migratia fortei de munca, 46% nu doresc sa lucreze in afara, iar 48% ar vrea sa lucreze in U.E.; 1% prefera SUA; 2% – Canada, iar 4% – in alta parte.
Motivatia ramane veniturile (in 55% din cazuri); 40% sunt motivati de conditiile de munca si ar putea sa se afirme profesional, iar 5% – de statutul social.

CONSECINTE
» Specialitati deficitare
Specialitati ca anestezia si terapia intensiva si cardiologia invaziva sunt deficitare.

» Diplome
Diplomele de medic specialist sunt recunoscute. Cea mai afectata de lipsa medicilor va fi populatia din orasele mici, si nu din centrele universitare.

PROMISIUNI
» Gratuitati taiate
Autoritatile sanitare au promis acordarea asistentei medicale si medicamente gratuite corpului medical, insa nu s-au tinut de cuvant. In 2007, articolele 1 si 3 din OUG 75 au fost abrogate.

SPECIALISTUL
Migreaza si bolnavii
organismul european, si anume Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, a atras atentia Uniunii Europene ca politica trebuie schimbata in privinta serviciilor medicale si migratiei corpului medical pentru a evita o criza de proportii.
Uniunea Europeana se gaseste in fata a doua mari probleme: migratia bolnavilor ale caroror tratamente efectuate in alte tari sunt achitate de sistemul de asigurari din tara de origine si penuria de medici. Asociatiile profesionale trebuie sa se implice activ la noua directie si sa fie ascultate in privinta solutiilor pentru a se evita criza de personal medical si de servicii medicale catre populatie. Esenta este ca banii din sistem sunt din ce in ce mai putini.

Prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania



 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • irimia carmen pe 5 Mai 2007, 08:37

    SA PLECE !inveti si stai cu un salariu de 200 eur si platesti chirie de 300 eur pe luna, nici parintii nu au cu ce sa ne mai ajute, iar ca sa ajungi la medic cu toate ca platim CAS-ul nu se mai poate, sunt si ei privati. asa ca aer si apa multa.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod