Medicament pentru o boală autoimună gravă, disponibil şi în România


Facebook Twitter Comenteaza
Medicament pentru o boală autoimună gravă, disponibil şi în România

Medicamentul Nplate a primit în 2009 premiul Galien (echivalentul premiului Nobel în domeniul cercetării farmaceutice) pentru „Cel mai bun produs biotehnologic” şi premiul Scrip pentru „Cel mai bun medicament”.

 

Medicamentul Nplate (romiplostim) este prima proteină de tip peptibody aprobată atât de Food and Drug Administration – FDA (SUA), cât şi de European Medicines Agency (EMA), autoritatea de reglementare în domeniul farmaceutic la nivel european şi reprezintă primul tratament dezvoltat special pentru purpupra trombocitopenică imunitară (ITP), o boală autoimună gravă. 

În prezent, se studiază posibilitatea utilizării Nplate pentru tratamentul ITP la copii, pentru sindroamele mielodisplastice (MDS) şi trombocitopenia survenită în urma chimioterapiei (CIT).



"Medicamentul este deja disponibil în România fiind o soluţie inovatoare pentru mulţi pacienţi care suferă de această boală gravă şi care nu au altă soluţie de tratament. Din păcate, deşi Comisia de Transparenţă a Ministerului Sănătăţii a recomandat includerea produsului în lista medicamentelor compensate cu mai mult de un an în urmă, această listă nu a mai fost actualizată şi, în consecinţă, accesul pacienţilor la aceste inovaţii terapeutice este în continuare blocat”, precizează Sorin Popescu, Corporate Affairs Director al Amgen România.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod