Martie - “Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros”


Facebook Twitter Comenteaza
Martie - “Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros”

Luna martie este Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinul Gros, ocazie cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania va organiza o serie de actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice cu privire la cancerul intestinului gros si metodele de prevenire ale acestuia.

 

In perioada 7-31 martie, FABC desfasoara o campanie de informare in trenurile Metrorex, magistrala M2: Berceni-Pipera, avand drept slogan: Ce NU stiti despre cancerul intestinului gros? Astfel, calatorii vor primi cateva informatii legate de cancerul intestinului gros, prin intermediul unor afise dispuse in incinta metroului.



La sfarsitul lunii martie, in zilele de 26 si 27, FABC continua aceasta campanie prin organizarea unei mini caravane in parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle. In cadrul acestei actiuni, cei interesati vor fi informati asupra pericolului care il presupune cancerul intestinului gros, dar care, depistat din timp poate avea sanse mari de vindecare.

Cei prezenti vor lua parte la o demonstratie de fitness, oferita de Florentina Opris, cunoscuta ca promotor al unui stil de viata sanatos. Alaturi de ea se vor afla Cristina Stamate si Corina Chiriac. De asemenea, un medic specialist va oferi celor interesati informatii despre cancerul intestinului gros si metodele de prevenire.
Participantii la acest eveniment vor primi din partea organizatorilor pliante informative si tricouri de sustinatori ai luptei impotriva cancerului intestinului gros.

Atat la nivel mondial, cat si in tara noastra, cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer ca frecventa in randul barbatilor, dar si al femeilor, reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. Conform Globocan 2008, incidenta anuala a acestei forme de cancer in tara noastra este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe. Cazurile de cancer al intestinului gros apar in cele mai multe cazuri dupa varsta de 50 de ani, asadar consultul anual la medic dupa aceasta varsta ar trebui sa fie obligatoriu.

 

 

Ce este cancerul intestinului gros?

 

Colonul si rectul sunt parti ale intestinului gros. Cancerul intestinului gros este o tumora solida care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creste, strabatand in intregime acest perete.

Sansa vindecarii pacientilor cu acest tip de cancer este strans legata de stadiul bolii la momentul diagnosticarii.

Cancerul intestinului gros este unul dintre tipurile de cancer care poate fi tratat cu succes, daca este diagnosticat la timp. Adesea insa, cancerul intestinului gros nu are nicio simptomatologie pana in stadiul final al bolii. In acest caz, interventia chirurgicala este indispensabila, aceasta putand fi asociata, in functie de stadiul bolii, cu administrarea de chimioterapie si sedinte de radioterapie. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod