Laserul poate distruge doar celulele canceroase, nu si pe cele sanatoase

Laserul si noile descoperiri in nanotehnologie permit neutralizarea celulelor canceroase fara afectarea tesuturilor sanatoase, considera cercetatorii de la Universitatea Stanford din California. Tehnica se bazeaza pe introducerea unor tuburi microscopice sintetice (nanotuburi de carbon) in celulele bolnave. Expuse la razele infrarosii ale unui laser, tuburile se incalzesc, omorand celulele canceroase, in timp ce restul celulelor fara tuburi raman intacte. "Una dintre cele mai mari probleme in medicina este identificarea modului de a trata cancerul fara sa fie afectat tesutul sanatos", a declarat cercetatorul Hongjie Dai.
"Chimioterapia standard distruge atat celulele canceroase, cat si pe cele normale. Din acest motiv, pacientii supusi acestei proceduri isi pierd frecvent parul si sufera numeroase alte efecte secundare. Pentru noi, cea mai mare realizare ar fi gasirea unui mod de a omori celulele canceroase, fara sa le distrugem pe cele sanatoase", a adaugat Dai. Nanotuburile de carbon folosite de echipa de la Standford au dimensiuni reduse, doar jumatate din latimea unei molecule de ADN, si mii de astfel de tuburi pot patrunde usor intr-o celula obisnuita.
In circumstante normale, lumnina infrarosie trece prin corpul uman fara sa il afecteze. Dar echipa de la Standford a descoperit ca, sub razele laser, solutia aplicata pe nanotuburile de carbon se incalzeste in doar doua minute, ajungand la o temperatura de 70 de grade. Dupa ce au plasat tuburile in celule, cercetatorii au observat ca acestea au fost distruse rapid de caldura generata de raza laser. "Este chiar foarte simplu si fascinant. Folosim o proprietate intrinseca a nanotuburilor pentru a dezvolta o arma care sa omoare cancerul", a subliniat Dai.
Urmatorul pas a fost identificarea unui mod de a introduce nanotuburile in celulele canceroase, dar nu si in cele sanatoase. Cercetatorii au realizat acest lucru profitand de faptul ca, spre deosebire de cele normale, celulele canceroase sunt acoperite de receptori pentru o vitamina cunoscuta ca fiind o forma a acidului folic. Specialistii au acoperit nanotuburile cu molecule ale acestei vitamine, ceea ce face mai usoara intrarea lor in celulele canceroase, fara sa atinga tesuturile sanatoase. Oamenii de stiinta sunt convinsi ca acesta tehnologie poate fi perfectionata pe viitor, de exemplu prin atasarea unui anticorp pe un nanotub, pentru a viza un anumit tip de celula canceroasa.
(A.M.M.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod