Ingrijirea paliativa pentru pacientii romani

In ultimii ani, studiile au aratat ca este o mare nevoie de ingrijiri paliative pentru pacientii romani in stare terminala. Joi, 8 octombrie, la hotel Hilton, va avea loc workshopul "Ingrijirea paliativa pentru pacientii romani – program de strategie si implementare".
La acest workshop vor fi prezenti experti din tara si din strainate, precum dr. Wolfagang Wodarg, de la Comisia de Sanatate, Consililu Europei si dna Angela Cluzel, de la platfoma AGE.

De-a lungul ultimilor ani, mai multe organizatii europene, inclusiv Organizatia Mondiala a Sanatatii, Platforma Europeana pentru Drepturile Pacientilor in Varsta si Comisia Europeana au aratat ca este o mare nevoie de asigurare a ingrijirilor paliative de buna calitate, accesibile pacientilor dar si de expertiza in paliatie in tarile europene.
Recent, Adunarea Consiliului Europei a adoptat o rezolutie, care stipuleaza ca ingrijirile paliative fac parte din serviciile de sanatate din tarile europene.
Colegiul Medicilor din Romania aproba aceasta recomandare si considera ca este momentul sa fie analizata situatia ingrijirilor paliative din Romania.

Din anchete efectuate recent in randul pacientilor si familiilor lor, dar si in randul profesionistilor a reiesit ca exista o mare necesitate de a se organiza servicii de ingrijiri paliative la domiciliu, dar si nevoia de informare si training in domeniul paliatiei prin infiintarea unor centre regionale de expertiza. Deocamdata legislatia din Romania nu este permisibila si nu abordeaza direct ingrijirea paliativa.  
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod