Îndulcitorii și siguranța alimentară

Îndulcitorii sunt aditivi alimentari utilizați pentru a da un gust dulce produselor alimentare, fie la scară largă, în industria alimentară, fie direct pe masa consumatorilor. Ei sunt folosiți cu scopul de a înlocui zahărul în cazul persoanelor care din cauza unor afecțiuni ca diabetul sau obezitatea sau a unor stiluri de viață asumate, nu pot sau nu doresc să consume alimente ce conțin acest ingredient.

Întrucât îndulcitorii sunt aditivi alimentari des întâlniți, Federația Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta precizează faptul că aceștia se conformeazã normelor de siguranță stricte din domeniul alimentar, fiind  supuși unor testări riguroase înainte de a fi autorizați pentru consum. În cadrul Uniunii Europene, Comisia Europeană are rolul de a stabili normele privind utilizarea aditivilor alimentari, pe baza testărilor ante-utilizare, dar și post-utilizare, realizate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

Scopul acestor cercetări este de a stabili atât nivelul de siguranță dinainte de permiterea intrării pe piață a aditivului în cauză, cât și după, ținând cont de noile descoperiri medicale ce apar de la momentul aprobării acestuia.

Prin urmare, procedura de testare urmărește obținerea unor informații cât mai clare și argumentate științific referitoare la efectele pe termen scurt, mediu și lung rezultate din consumul regulat de E-uri.

Odată stabilită siguranța utilizării unui aditiv alimentar, Comisia Europeană poate porni procesul de autorizare a acestuia și stabili modul de utilizare. În plus, se prevăd în regulament detalii clare privind compoziția și puritatea aditivului autorizat, astfel încât acestea să fie respectate cu strictețe de către producătorii de alimente.

Printre cei mai des întâlniți îndulcitori se numără:

Aspartamul – este cel mai utilizat îndulcitor hipocaloric în țările Uniunii Europene.
El este folosit în cadrul a peste 6000 de produse, printre care se numără guma de mestecat, gelatina, băuturile răcoritoare, sau dropsurile fără zahăr. Larga răspândire a aspartamului se datorează pe de o parte faptului că e îndulcitorul care se apropie cel mai mult de gustul dulce al zahărului, iar pe de altă parte întrucât studii efectuate în vederea stabilirii eventualelor riscuri privind consumul acestuia l-au declarat sigur. Mai mult, aspartamul este sigur pentru consum pentru aproape toate categoriile de persoane, inclusiv copii și femei însărcinate. Singura excepție sunt persoanele care suferă de o afecțiune genetică rară - fenilcetonuria (PKU), constând în imposibilitatea organismului de a procesa fenilalanina (unul dintre cei doi aminoacizi din aspartam).

Advantamul – este un îndulcitor concentrat, în funcție de cum este utilizat, putând fi și de sute sau chiar mii de ori mai dulce decât zahărul sau alte substanțe utilizate pentru îndulcirea alimentelor.
În luna iulie 2013, experții EFSA au concluzionat în urma unor cercetări amănunțite faptul că advantamul nu prezintă riscuri și că este sigur pentru consum.

În final, trebuie spus faptul că îndulcitorii utilizați în industria alimentară oferă șansa persoanelor ale căror afecțiuni nu permit consumul de zahăr să se bucure în continuare de o alimentație gustoasă, plãcutã, dar și sigură. Astfel, își dovedesc utilitatea și contribuie la menținerea unei alimentații echilibrate.

Federaţia Romalimenta grupează totalitatea patronatelor din industria alimentară, alături de mari firme procesatoare, autohtone și internaționale. Este vocea unitară a sectorului, cu reprezentativitate recunoscută juridic și semnatară a Contractului colectiv de muncă pe ramură.
Obiectivul major al federaţiei este de a sprijini dezvoltarea rapidă a industriei alimentare româneşti în contextul pietei Uniunii Europene.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod