In prezent, mancarea e mai bogata in kilocalorii decat acum 20 ani

Facebook Twitter Comenteaza
In prezent, mancarea e mai bogata in kilocalorii decat acum 20 ani

Potrivit unui studiu referitor la stilul de viata echilibrat adoptat de romani, aproximativ 50% dintre respondenti declara ca urmeaza reguli stricte in ceea ce priveste alimentatia si modul in care gatesc, intre acestea cel mai des mentionate fiind: respectarea orelor de masa, consumul multor lichide, reducerea prajelilor din alimentatie.


La aceeasi intrebare, "Tu ce faci ca sa ai un stil de viata echilibrat?", peste 43% dintre respondenti se refera la consumul cat mai multor alimente considerate echilibrate, in topul preferintelor aflandu-se fructele, legumele si produsele lactate. Aproximativ 21% dintre respondenti declara ca au redus sau eliminat produsele alimentare considerate "mai putin sanatoase", 11% scazand consumul grasimilor in favoarea carnii slabe.

Aproape 50% dintre respondenti considera ca pentru un stil de viata echilibrat este foarte important sportul/ miscarea, dar doar 18% fac cel putin saptamanal sport (fie la sala, acasa sau in aer liber).

"Este de remarcat faptul ca romanii incep sa fie mai receptivi la importanta respectarii principiilor unei alimentatii echilibrate si ale unui stil de viata sanatos.
Pentru persoanele cu varste pana la 24 ani, diversificarea meniului ocupa o pondere mai mare in acest sens, in timp ce pentru cele din categoria de varsta 35-44 ani, asigurarea necesarului de odihna si somn este mult mai importanta"
, declara Elena Casapu, nutritionist.

Peste 33% dintre respondenti declara ca si-au impus niste reguli stricte de viata, cel mai des invocate raspunsuri referindu-se la respectarea programului de odihna, reducerea stress-ului, gandirea pozitiva si faptul ca nu fumeaza.


"Incepand cu anii '80, perceptia asupra meniului zilnic obisnuit s-a schimbat radical. In medie, o portie de mancare este azi cu aproximativ 200 de kilocalorii mai bogata decat acum 20 de ani. De aceea, pentru adoptarea unui stil de viata echilibrat, este foarte important sa cunoastem si cantitatile recomandate pentru o portie, indiferent de tipul de aliment pe care il consumam. De exemplu, o portie de legume sau fructe poate fi reprezentata de un pahar de suc obtinut 100% din legume sau fructe sau de o jumatate de ceasca de legume crude, gatite, conservate sau congelate", adauga Elena Casapu.


Studiul a fost efectuat de Maggi, in perioada 15 octombrie - 1 noiembrie 2009, pe un esantion de 346 persoane cu varste cuprinse intre 18-65 ani, majoritatea fiind femei din mediul urban.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioana-50 pe 15 Dec 2009, 10:31
    GATIM ACASA

    Ar trebui sa gatim acasa ,sa nu mai cumparam semipreparate si sa revenim la autenticele noastre ciorbe,supe si borsuri pe baza de legume si zarzavaturi.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod