În cadrul campaniei Zâmbește România 2015, peste 1.500 de medici dentişti din 41 de judeţe oferă gratuit consultaţii sau detartraje

Peste 1.500 de medici dentişti s-au alăturat din luna martie până astăzi campaniei de educare cu privire la igiena orală Zâmbeşte România, desfășurată de GSK Consumer Healthcare şi susţinută de brandurile sale Aquafresh®, Sensodyne®, Parodontax® și Corega®. Aceștia oferă consultații gratuite în cabinetele lor și, în unele cazuri, detartraje gratuite. Programul acoperă deja 41 de judeţe, cu 10 mai mult față de campania de anul trecut, iar numărul medicilor va mai crește până în decembrie, când se finalizează campania.

Anul acesta s-au înregistrat noi recorduri privind numărul de medici dentişti înscriși pe www.zambesteromania.ro. Într-un clasament cu un număr mai mare de județe, București devine lider național cu 287 medici înscriși. Pe locul doi este județul Cluj, cu 217 medici înscriși, apoi Dolj, cu 127 medici.
În top 5 au intrat și județele Bihor, cu 110 medici și Brașov cu 101 medici.  

Clasamentul județelor în care se poate beneficia de detartraje gratuite se schimbă, însă, liderul fiind Bihor, unde nu mai puțin de 72 medici dentiști oferă acest serviciu gratuit, urmat de București, cu 64 medici și Dolj, cu 54 medici.

Cum funcționează programul național de consultații stomatologice gratuite?

Persoanele interesate își pot face o programare intrând pe website-ul www.zambesteromania.ro, în secțiunea „Consultații stomatologice gratuite”, alegând județul și orașul; li se vor afișa datele de contact ale cabinetului și un indicator care arată dacă respectivul cabinet oferă și detartaje gratuite, iar programarea se face simplu printr-un telefon direct la cabinet.

În urma unor astfel de vizite, medicii dentişti pot semnala care sunt urgențele și prioritățile în tratamentul dentar, pot explica tehnica de periaj corectă, pot sfătui orice persoană în alegerea periuței și pastei de dinți potrivite; de asemenea, medicii dentiști pot face recomandări în privinţa alimentației pentru menținerea unei danturi sănătoase.

Medicii care doresc să intre în acest program se pot înscrie direct pe website în aceeaşi secțiune.


Starea de sănătate orală la români

Studii anterioare Zâmbește România arătau că în 2012, peste 80% dintre români se confruntau cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile[1].

Un studiu comandat de GSK Consumer Healthcare[2] în 2014 dezvăluie că majoritatea românilor nu se spală pe dinți seara, așa cum recomandă medicii dentişti, ci doar dimineața, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacțiune socială, văzându-l mai mult ca un act estetic, așa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieși din casă, decât unul pentru propria sănătate.
Astfel, peste 45% dintre respondenți au declarat că își periază dinții mai puțin de 2 ori pe zi, deși un procent de 90% din eșantion este de acord cu importanța rutinei minime de dimineața și seara.

În acest context, medicii atrag atenția asupra riscurilor pe care le are neglijarea igienei orale asupra stării de sănătate:

-       Cariile netratate pot duce la afecțiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea dinților și pot afecta buna funcționare a întregului organism.

-       Depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale și gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză.


Necesitatea unei vizite la medicul dentist cât mai devreme în copilărie

Studiul realizat în 2013 în școlile din ţară3 în cadrul campaniei „Zâmbește România” anunță că 38% dintre copii au placă bacteriană microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală[3].
Placa bacteriană favorizează apariția cariilor și problemelor gingivale și indică lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

Periajul dentar este prima armă în lupta cu placa microbiană, însă pe termen lung este necesară intervenția profesionistă. Medicul dentist o poate elimina prin detartraj, o operațiune de curățare a dintelui la bază, și de aceea acest serviciu a fost inclus de unii medici dentiști în oferta lor gratuită.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod