Importanţa alăptării în Primele 1000 de zile

Seria de întâlniri special concepute pentru mame şi viitoare mame din cadrul programului Primele 1000 de zile (primele1000zile.ro) continuă. La începutul lunii august, aproximativ 150 de femei însărcinate au luat parte la cel de-al doilea seminar de nutriţie și stil de viață sănătos dedicat unui subiect important: alăptarea.

Pentru că tocmai am sărbătorit Săptămâna Internațională a Alăptării (1-7 august), Seminarul de promovare a alăptării în primele 1000 de zile le-a oferit viitoarelor mămici informații educaționale despre beneficiile alăptării pentru mama și copil în această perioadă esențială. În plus, au fost discutate și secretele unei nutriții corect adaptate nevoilor mămicii care alăptează. Alături de viitoarele mame au fost prezenţi specialişti din domeniu, care au putut să le răspundă la întrebările legate de această perioadă importantă din viaţa viitorului adult.

Organizația Mondială a Sănătații recomandă alăptarea exclusiva până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului.

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil, iar beneficiile sale se vor simţi pe tot parcursul vieţii viitorului adult. Programul Primele 1000 de zile a fost special conceput pentru ca mamele să aibă acces la aceste informaţii şi să conştientizeze din timp importanţa alimentaţiei în primele 1000 de zile.

Dr. Sandra Alexiu este Vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi medic primar de medicina familiei. Un susţinător declarat al programului Primele 1000 de zile, Dr. Alexiu le-a povestit viitoarelor mame despre ce înseamnă primele 1000 de zile şi care este impactul lor asupra sănătăţii viitorului adult, precum și beneficiile laptelui matern pentru copil: reducerea incidenței diareei, a infecțiilor respiratorii, a bolilor alergice sau, pe termen lung, reducerea riscului de obezitate, hipertensiune arterială sau hipercolesterolemie la vârsta de adult.
Dar alăptarea este asociată și cu reducerea riscului de cancer mamar sau ovarian sau a riscului de osteoporoză al mamei.

De asemenea, Consultantul de lactaţie şi Asistent SAMAS, Mihaela Timofte le-a povestit viitoarelor mămici despre beneficiile alăptării pentru mamă și sugar și le-a recomandat cele mai bune poziţii de alăptare dar și sfaturi pentru o alimentaţie corectă pe perioada alăptării în primele 1000 de zile. Tily Niculae, fericita mămică a unei fetițe de 4 ani, ne-a povestit despre experiența ei în primele 1000 de zile. De la ea am învățat că un copil nu vine cu un ghid de creștere, și că este bine să cerem ajutorul celor din jurul nostru atunci când este cazul.
Dar,  cel mai important, grija mamei pentru ea însăși înseamnă și  grijă de bebe!

În perioada alăptării se stabileşte o legătură emoţională importantă între mamă şi copil, iar starea pe care o are mama poate să influenţeze cu uşurinţă starea copilului. Diana Stănculeanu, Psihoterapeut si Coordonator programe "Salvați Copiii" le-a povestit mamelor cât de importantă este această legătură emoţională şi ce trebuie să facă fiecare mamă pentru ca starea de spirit a mamei să nu o influenţeze pe cea a copilului.

Discursul Anei Măiță, moderator și Vicepreședinte Asociația SAMAS, promoter al drepturilor mamelor din România, a prezentat femeilor însărcinate programul special creat pentru a răspunde nevoilor mămicilor și copiilor din primele 1000 de zile - SAMAS.

Asociaţia  SAMAS este mereu alături de mame şi le susţine în această călătorie prin oferirea de servicii specializate pentru mame şi viitoarele mame.

Informaţii şi sfaturi despre primele 1000 de zile pot fi regăsite şi pe site-ul programului primele1000zile.ro.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod