Hepatita B si noile ghiduri de tratament din Romania

Recent, Ministerul Sanatatii Publice a aprobat noile ghiduri de tratament pentru hepatita cronica B. Aceste ghiduri au fost dezbatute cu prioritate la Al 18-lea Congres National de Hepatologie si ofera pacientilor romani o potentiala sansa de a urma gratuit cele mai noi terapii antivirale orale.
"Progresele medicinei de azi in materie de tratament inseamna terapii antivirale care reduc viremia pana la niveluri nedectabile si reduc semnificativ riscul de aparitie a cirozei hepatice sau cancerului hepatic. Noul ghid de diagnostic si tratament a introdus pentru prima data in Romania Entecavirul si defineste mai bine categoriile de bolnavi care necesita un tratament", a declarat profesorul Mihai Voiculescu.

Problemele specifice hepatitei B in Romania si ghidurile recente de tratament au fost teme dezbatute cu prioritate la al 18-lea Congres National de Hepatologie al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (ARSF).
La conferinta de presa organizata de compania Bristol-Myers Squibb Romania in cadrul congresului au participat: profesorul Mihai Voiculescu, presedintele ARSF, profesorul Alfredo Alberti din Italia, profesorul Cihan Yurdaydin din Turcia si profesorul Harry Janssen din Olanda. 

"Hepatita cronica B netratata conduce intr-un ritm de 3-4 ori mai rapid decat hepatita cronica C la ciroza hepatica si cancer hepatic. Rata de cronicizare si aparitia a cirozei hepatice este de 6-8% pe an, iar a cancerului hepatic este de 2-3% pe an.
Aceste complicatii au un impact biologic si costuri sociale remarcabile astfel incat este mai ieftin sa tratam cu antivirale eficiente stadiile incipiente ale infectiei
", a completat prof. Mihai Voiculescu, Presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului.

Unul dintre tipurile de hepatita cronica potential severe si agresive este cel determinat de virusul hepatitei B, considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun. Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 25% dintre pacientii infectati cronic cu virusul hepatitei B vor dezvolta cancer hepatic.


Cu acest eveniment compania Bristol-Myers Squibb continua campania de informare despre hepatita cronica B, pe care a lansat-o in primavara acestui an de Ziua Mondiala a Hepatitei - marcata si la noi in tara. Campania  vrea sa atraga atentia populatiei ca virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decat virusul imunodeficientei umane (HIV) care determina maladia SIDA. Hepatita cronica B este cu atat mai periculoasa cu cat rar prezinta simptome specifice.

In Romania, aproape 1 milion de oameni (intre 2% si 7% din populatie - conform estimarilor OMS) sunt infectati cu virusul hepatitei cronice B si ca urmare sunt supusi riscului potential de progresie a bolii.
Cei care cred ca au fost expusi contaminarii cu virusul hepatitei B ar trebui sa ia in considerare sa faca un simplu test de sange care poate depista virusul hepatitei B.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod