Genele dezvaluie ritmul de imbatranire biologica

Facebook Twitter Comenteaza
Genele dezvaluie ritmul de imbatranire biologica

Unii oameni sunt programati genetic pentru a imbatrani mai repede, potrivit unui studiu aparut in publicatia Nature Genetics si preluat de BBC News.

 

Cercetatorii sustin ca telomerii sunt de vina. Acestia nu sunt altceva decat extremitatile cromozomilor. Inca de la nastere, de cate ori se divide o celula, telomerii se scurteaza. Studiul arata ca persoanele care au telomerii scurtati sunt mai predispusi bolilor asociate cu inaintarea in varsta. Telomerii scurtati sunt una dintre cauzele imbatranirii, atat la nivelul celulelor individuale, cat si a organismului ca tot unitar.



Printre obiceiurile nesanatoase care pot sa influenteze telomerii sunt: fumatul, obezitatea si lipsa exercitiului fizic. "Studiul nostru arata clar faptul ca unii oameni sunt programati genetic sa imbatraneasca mult mai repede. De asemenea, pericolul este cu atat mai mare cu cat aceste persoane se expun si unor factori de risc care au rolul de a accelera si mai mult imbatranirea: fumatul, obezitatea si lipsa exercitiului fizic", explica profesorul de epidemiologie genetica, Tim Spector din cadrul King's College din Londra.

Specialistii sustin ca cercetarea de fata poate sa constituie un punct de pornire pentru a intelege modul in care imbatranesc celulele noastre si a impiedica aparitia bolilor de inima care apar odata cu inaintarea in varsta.
"Poate in viitor, cea mai sigira solutie pentru prevenirea si tratarea bolilor de inima va consta in administrarea unui produs anti-imbatranire adaptat pentru arterele noastre", concluzioneaza profesorul Jeremy Pearson de la Fundatia Britanica a Inimii.  

 

Sursa foto: www.bbc.co.uk 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod