Doar 2% dintre romanii care fac infarct sunt tratati corect



In Romania, sunt tratati corect, dupa standarde europene, doar 2% dintre pacientii cu infarct. Pentru salile de angioplastie, metoda care ar salva 95% dintre pacienti, nu se gasesc fonduri, in timp ce statul cheltuieste 300 de milioane de euro pe analize inutile.

Din cauza saraciei din sistemul sanitar, doar 2% dintre pacientii care sufera un infarct sunt tratati corect. Metoda angioplastiei, care asigura o rata de vindecare de peste 95%, nu poate fi aplicata tuturor bolnavilor, pentru ca nu exista aparate suficiente. Si asta in conditiile in care Ministerul Sanatatii arunca 300 de milioane de euro pe Programul «Sângele si urina».

Bolile cardiovasculare reprezinta 63% din cauzele mortalitatii din tara noastra. Din acest procent, mai mult de jumatate sunt infarcturi. Si asta in timp ce in Europa indicele mortalitatii provocate de bolile cardiovasculare este de 37%. „Boala cardiovasculara este principalul ucigas al populatiei albe. Desi mortalitatea a scazut in SUA si in Europa de vest, dar si in Slovacia, Cehia si Ungaria, in Romania continua sa creasca.
Probabil ca in tarile in care a scazut este vorba despre o viata mai ordonata, lipsita de stres si incertitudini, o igiena alimentara mai buna, sunt mai putini fumatori si fac mai multa miscare. O alta explicatie ar fi ca in aceste tari se trateaza cu seriozitate afectiunile care conduc la infarcturi, cum sunt hipertensiunea arteriala si diabetul“, ne-a declarat prof.dr. cardiolog Mircea Cinteza. Infarctul se produce atunci cand o artera a inimii este atinsa de arterioscleroza. Placa de arterioscleroza se erodeaza, iar organismul o percepe ca pe o rana si o acopera cu un cheag, pentru ca vrea sa o vindece. Cheagul astupa fluxul sanguin, iar organul hranit de acea artera moare. „Infarctul este o problema de sanatate publica majora a Romaniei si ar trebui tratat ca atare. Avem 13.000 de infarcturi in fiecare an, cu o mortalitate foarte ridicata. Chiar si din cei care ajung la spital, mor 10-15%“, a mai precizat prof.dr. Cinteza. Tratamentul infarctului consta in dezobstructionarea arterei astupate, prin indepartarea cheagului si recanalizarea arterei astupate.
Daca acest lucru nu se produce la timp, bolnavul moare. Daca reusim sa desfacem la timp artera, muschiul inimii este salvat. Exista doua modalitati de tratament. Prima este tromboliza, o operatiune prin care se indeparteaza mecanic cheagul. Aceasta se face cu ajutorul unui cateter (un tub de plastic cu un balonas) care se umfla cand se gaseste in zona cheagului si il transforma in mii de fragmente microscopice. Metoda trombolizei are circa 50% rata de succes. Cea de-a doua modalitate de tratament este angioplastia, cu o eficienta de peste 95%. Aceasta necesita insa un aparat foarte scump, numit angiograf, precum si echipe de cardiologie interventionala. In Romania avem cam un sfert de angiografe pe cap de locuitor din cat au cei din Europa. Chiar si asa, putine echipe stiu sa le foloseasca, pentru ca este inutil sa pregatesti oameni, atata vreme cat nu ai aparate. In prezent, angioplastiile nu mai sunt facute simplu, ci se introduce o proteza vasculara numita stent. Exista stenturi din metal simplu, care prezinta riscul ca organismul sa-l perceapa ca pe un corp strain si sa-l astupe, si care costa cam 500 de euro.
Pentru a evita complicatiile, se utilizeaza stentul farmacologic, impregnat cu medicamente care impiedica astuparea acestuia. Acest tip de stent costa insa 2.000 de euro. „Din pacate, din cauza lipsei banilor, stam cel mai rau la salvari infarct, pentru ca nu putem aplica procedura recomandata pe plan mondial, angioplastia cu stentul farmacologic, care asigura vindecarea. Nici la tromboliza nu stam mai bine, pentru ca jumatate dintre infarcturile care se produc nu se trombolizeaza, tot din lipsa bugetului. Unul dintre medicamentele trombolitice costa 200 de euro, dar sunt medicamente mai bine tolerate si mai eficiente care costa 1.500-2.000 de euro doza“, a afirmat prof.dr. Mircea Cinteza.

Durerea din cosul pieptului, semn de alarma

Daca bolnavul care a suferit un infarct ajunge in primele 3-4 ore la spital, acesta are sanse sa mai fie salvat. Dupa 12 ore de la producerea infarctului nu se mai poate face nimic. Multe decese au fost cauzate de faptul ca bolnavii nu au interpretat corect gravitatea simptomelor.
Cardiologii spun ca semnul clar al unui infarct este durerea intensa din cosul pieptului, cu senzatie de strivire, de apasare, de menghina. Junghiul la varful inimii este, in 90% dintre cazuri, doar o durere nevralgica, si nu o afectiune cardiaca. Medicii spun ca oamenii cheama prea des Salvarea pentru alarme false, iar cand este vorba despre infarct, inclina sa nu ia in serios simptomele, tocmai pentru ca durerea nu este exact in dreptul inimii. Cert este ca, la primele semne, trebuie chemata de urgenta ambulanta. Este adevarat, in conditiile in care masinile de Salvare sunt putine, iar strazile sunt supraaglomerate, intarzierea timpului de raspuns poate conduce la moartea bolnavului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod