Dieta Atkins predispune la osteoporoza

Facebook Twitter Comenteaza
Dieta Atkins predispune la osteoporoza

Femeile in varsta care urmeaza dieta Atkins prezinta un risc ridicat de a dezvolta osteoporoza, potrivit cercetatorilor americani de la Universitatea Purdue.

 

Dupa ce au analizat dietele urmate de un grup de femei cu varste cuprinse intre 43 si 80 de ani, oamenii de stiinta au remarcat ca participantele care au optat pentru un regim alimentar bogat in proteine au pierdut in greutate, insa si-au redus si densitatea minerala osoasa. In comparatie cu femeile care au ales o dieta saraca in calorii, cele care au consumat multe proteine si-au marit riscul de a face osteoporoza.



"Stim ca femeile care consuma cantitati insemnate de proteine si includ in alimentatia lor carnea slaba au mari sanse sa slabeasca. Insa, am descoperit ca exista un risc mai mare ca ele sa scada densitatea minerala a oaselor comparativ cu femeile care consuma o cantitate normala de proteine. Aceste date sunt ingrijoratoare in special pentru categoria de varsta inaintata pentru ca riscul de osteoporoza este mai ridicat", explica prof. Wayne Campbell, coordonatorul studiului, citat de publicatia britanica DailyMail.

Osteoporoza este adesea considerata ca o boala oarecum specific feminina.
Intr-adevar ca este mult mai frecvent intalnita in cazul femeilor, insa este omis faptul ca si un numar semnificativ de barbati se pot confrunta cu aceasta afectiune. In 2004, in cadrul unui congres pe teme de sanatate si osteoporoza s-a facut avertizarea ca prin asocierea acestei afectiuni doar cu segmentul feminin se poate intarzia in identificarea si tratarea acestei boli care are o frecventa destul de mare si la barbati.
 
Riscul de osteoporoza la femei: 50% (1 din 2 femei se va confrunta macar o data in viata cu o fractura asociata cu osteoporoza).
Riscul de osteoporoza la barbati: 25% (1 din 4 barbati se va confrunta macar o data in viata cu o fractura asociata cu osteoporoza).

 

Credit foto: DailyMail.co.uk

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod