Diagnosticul in vitro, beneficii maxime pentru pacient şi autorităţile sanitare

Aproximativ 60% din deciziile medicale din prezent sunt influenţate de metodele de diagnostic in vitro (IVD).
Despre importantă dezvoltării a noi biomarkeri şi impactul major al acurateţii testării de laborator asupra diagnosticului clinic şi, drept urmare, asupra stării de sănătate a pacienţilor, s-a discutat în cadrul seminarului „Zilele Roche (Diagnostic)”, care a avut loc la începutul lunii mai în România.  

Evenimentul, intitulat „Puterea de a cunoaşte”, a reunit aproximativ 130 de specialişti din domeniul laboratorului clinic – medici, biochimişti, chimişti – şi medici anatomopatologi. Printre aceştia, se numără şi profesorul Dr. Damien Gruson, de la Clinica Universitară  Saint-Luc din Belgia, care a împărtăşit experienţa sa cu privire la automatizarea laboratorului medical. Specialiştii în anatomie patologică au avut ocazia să-l urmărească pe Dr. Keith Miller, de la UK-NEQUAS, care a prezentat date legate de calitatea şi auditarea calităţii testării în anatomia patologică, şi să participe la un workshop în cadrul căruia Dr.
Uwe Schalles, Scientific Affairs Lead Lung Cancer Roche Diagnostic, a vorbit despre perspectivele legate de diagnosticul „companion” (ex ALK, EGFR) şi importanţa acestor tipuri de determinări în scopul instituirii unei terapii ţintite, care ar putea aduce un plus de eficienţă şi tolerabilitate în cazul anumitor afecţiuni neoplazice pulmonare.

Secţiunea de cardiologie a fost marcată de prezenţa doamnei Cheryl Mitchel, Cardiology IPM Roche Diagnostics, care a prezentat audienţei valoarea testului NTproBNP pentru diagnosticarea şi monitorizarea insuficienţei cardiace. Profesorul Dr. Cristian Serafinceanu, de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” din Bucureşti, a vorbit despre triada testelor Lp(a), Homocysteina, CRPhs, un nou concept în identificarea riscului cardiovascular.

Evenimentul a fost onorat de către reprezentantul Ambasadei Elveţiei la Bucureşti, Excelenţa-Sa Marc Bruchez (Adjoint du Chef de Mission), care a subliniat necesitatea inovaţiei în sănătate, precum şi raţiunile pentru care Elveţia este o ţară atât de preocupată de inovaţie.


Importanţa IVD în stabilirea diagnosticului


Domeniul IVD a fost considerat multă vreme „the silent champion" pentru sistemul medical, influenţând peste 60% din deciziile medicale, în timp de costurile reprezintă doar 2% din totalul cheltuielilor. Teste precum cele cu relevanţă în perioada sarcinii sau cele de măsurare a glicemiei sunt practici comune pe întregul Glob.
 
Testele medicale realizate  în laborator au devenit în ultimii ani un factor crucial al diagnosticului medical, permiţând abordarea unor terapii ţintite.
Pacienţii pot beneficia în prezent de tratamente personalizate, bazate pe prezenţa mutaţiilor genetice sau determinarea biomarkerilor din ţesut sau din sânge. De aici importanţa clarităţii în diagnosticul de laborator pentru practica medicală. “Acurateţea testării, un spectru larg de teste şi biomarkeri şi eficienţa testării pot întări alianţa diagnostică şi terapeutică dintre pacient şi echipa medicală care conduce cazul”, a subliniat în cadrul seminarului „Puterea de a cunoaşte”, Tatiana Popescu, Head of Marketing Roche Diagnostic.
 
IVD permite alegerea deciziilor clinice corecte, a tratamentului sau chiar a tipului intervenţiei optime pentru pacient, pe baza tuturor variabilelor importante: de la nivelul de colesterol la particularităţile genetice. Metodele de diagnostic in vitro pot ajuta la depistarea afecţiunii chiar înainte de declanşarea ei, caz în care pacienţii ar putea evita suferinţa sau chiar tratamente inutile.


Terapiile ţintite şi testele diagnostice care contribuie la managementul cazurilor clinice oferă beneficii clinice pacienţilor, dar sunt atractive şi prin prisma beneficiilor economice ale autorităţilor de reglementare şi plătitorilor.

Cum populaţia lumii îmbătrâneşte şi “povara” afecţiunilor cronice devine din ce în ce mai stringentă, se apreciază că importantă domeniului IVD va creşte exponenţial. Se estimează că până în anul 2050, populaţia de peste 60 de ani se va dubla, reprezentând 22% din numărul total al locuitorilor Globului! În acest context, sistemele medicale naţionale vor creşte accentul pus pe prevenire şi pe depistarea precoce a afecţiunilor, bazându-se pe metodele de diagnostic in vitro.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod