Delfinii ne dau lectii despre diabet

Facebook Twitter Comenteaza
Delfinii ne dau lectii despre diabet

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta dupa ce au descoperit ca delfinii au o anumita forma de diabet la maturitate, insa au si capacitatea de a scapa de ea cand vor, titreaza publicatia britanica DailyMail.

 

Noua descoperire deschide calea catre noi tratamente revolutionare pentru diabet, insa cercetatorii au subliniat ca nu vor folosi delfinii vii pentru experimentele medicale. In schimb, ei vor apela la ADN-ul din testele de sange care se fac regulat delfinilor din captivitate.

Diabetul apare cand pancreasul este incapabil sa mai produca suficienta insulina, hormonul care regleaza nivelul zaharului din sange, sau cand insulina nu functioneaza corect.

Astfel, putem sa ajungem la complicatii serioase, inclusiv la nivelul inimii.

Dar in cazul delfinilor, diabetul reprezinta o modalitate prin care substituie lipsa hranei, iar cand nu mananca devin rezistenti la insulina. Glucoza nu este eliminata din sange si creierul lor continua sa fie alimentat cu energie. Iar in momentul in care ei dau de hrana au capacitatea de a renunta la rezistenta la insulina si de a-si controleaza din nou nivelul zaharului din sange.

Peste jumatate din persoanele afectate nu sunt constiente de boala lor


"Stilul de viata are un rol primordial in aparitia diabetului zaharat de tip 2 care este intalnit in 90% din cazuri, insa peste jumatate dintre persoanele afectate nu sunt constiente de boala lor, deoarece afectiunea poate sa evolueze fara aparitia simptomelor. Din cele 50.000 de cazuri noi de diabet pe an, intre 5-10% sunt diabet zaharat de tip 1 sau insulinopriv care afecteaza adultii tineri si copiii, necesitand in permanenta tratamentul cu insulina", specifica prof.

dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Marea majoritate a cazurilor cu diabet zaharat de tip 2 sunt intalnite "la omul matur supraponderal la care boala are aparent o alura blanda fara simptome, insa complicatiile care pot sa apara ating vasele de sange si in functie de vase se ajunge la retinopatie, cardiopatie ischiemica sau amputatii", explica prof. dr. Radu Lichiardopol. Acest tip de diabet este mai frecvent dupa varsta de 40-45 de ani, de aceea este indicat sa efectuezi cu regularitate analizele de sange si sumarul de urina pentru a impiedica diagnosticarea lui mult prea tarzie cand persoana afectata prezinta deja complicatii cronice.
Insa, odata diagnosticat este important sa retinem ca daca diabetul este tinut sub control, persoanele afectate pot sa duca o viata normala ferita de complicatii grave.

Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ca spune ca valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului (EASD) se incadreaza intre 73 - 109 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemancate. 

 

Credit foto: dailymail.co.uk 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod