De astazi pretul medicamentelor scade cu 10%

In urma Ordinului ministrului Sanatatii care intra in vigoare incepand de astazi, pretul medicamentelor scade in farmacii, in medie cu 10%.
"Asa cum am promis, inca de la inceputul mandatului meu, preturile la medicamente vor scadea, in medie, cu 10%. Astazi, acest lucru este o certitudine. Intr-o perioada economica dificila, asa cum este cea prin care trecem acum, sanatatea populatiei este extrem de importanta, iar accesul la medicamente trebuie sa fie cat mai facil", a declarat dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii. "Mai mult decat atat, consider ca principalul castig al acestei masuri este faptul ca asezam sistemul pe o platforma moderna, europeana si care nu va mai trebui ajustat radical in viitor", a continuat ministrul.


Din analizele realizate de Ministerul Sanatatii, implementarea noii politici de pret a medicamentului va genera o economie de 110 milioane Euro. La produsele romanesti a fost inregistrata o crestere, in medie, cu 1 Ron/produs, fapt care nu genereaza un impact semnificativ asupra bugetului pacientilor.  

"Impactul acestei noi masuri se va vedea atat in buzunarul fiecarui roman, dar si in bugetul de stat si al CNAS. Vreau sa precizez foarte clar ca economiile inregistrare vor fi directionate catre tratarea mai multor pacienti si nu vor fi redistribuite catre alte proiecte", a comentat dr.
Ion Bazac.  

Noua politica a medicamentului elimina o serie de disfunctionalitati si ambiguitati. Principalele masuri prevazute sunt:

  • stabilirea pretului minim la nivel european si eliminarea tuturor exceptiilor;
  • incurajarea prescriptiei generice pe baza de Denumire Comuna Internationala (DCI);
  • eliminarea discrepantelor din piata farmaceutica, prin actualizarea preturilor din productia interna in aceleasi conditii cu cele din import;
  • stabilirea preturilor la un curs unic, luat in considerare la adoptarea bugetului national;
  • calcularea tuturor preturilor in lei;
  • recalcularea anuala a preturilor;
  • revizuirea cotelor de adaos pe intreg lantul de distributie si eliminarea diferentelor intre producatorii autohtoni si importatori.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod