"Cum isi vad romanii viitorul"

Cum va arata Romania peste 30 de ani? Va deveni o tara de pensionari sau romanii care au emigrat se vor intoarce sa traiasca aici? Ne vom aglomera in birouri moderne sau, dimpotriva, vom lucra de acasa, pe internet? Vom fi prea ocupati sa ne mai facem prieteni? Vom scapa de coruptia din politica? Vor fi copiii de atunci mai destepti decat cei de acum?
Raspunsul la aceste intrebari dar si la multe altele le aflam cu ajutorul sondajului "Cum isi vad romanii viitorul?". Sondajul a fost initiat de Reader's Digest si publicat in numarul de octombrie al revistei, disponibil de astazi la chioscurile de ziare.

Rezultatele s-au dovedit a fi extrem de interesante. De exemplu, 76% dintre romani nu cred in urbanizarea tarii, iar 73% dintre ei sunt siguri ca nu vom scapa nici peste 30 de ani de coruptia din mediul politic. De asemenea, 54% cred ca tinerii nu se vor mai casatori, preferand un parteneriat fara obligatii, iar 48% sunt de parere ca principalul mijloc de a-ti gasi un partener de viata va fi internetul.


Una din surprizele sondajului a fost aceea ca moldovenii s-au situat pe primul loc la capitolul optimism, inaintea muntenilor, ardelenilor si a bucurestenilor. Ei cred, intr-o proportie mult mai ridicata decat ceilalti ca in viitor vor exista remedii pentru orice tip de cancer, ca romanii vor continua sa fie activi si dupa varsta de 70 de ani si ca vom deveni mai receptivi la problemele celor din jur.

Mai mult, din Moldova, regiunea din care au plecat cei mai multi romani pentru a lucra in alte tari, provine si cel mai ridicat procent al celor care sunt de parere ca romanii emigranti se vor intoarce totusi si vor ramane sa traiasca in tara lor.

Sondajul a fost efectuat la cererea Reader's Digest de catre compania IMAS, in luna iunie 2008, pe un esantion multistadial (211 puncte de esantionare in 99 localitati).
Cei 1.246 de respondenti cu varste de peste 18 ani, au fost rugati sa bifeze "Da", "Nu" sau "Nu stiu" in dreptul a 20 de afirmatii referitoare la viata in Romania peste 30 de ani.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod