Copiii mint de la varsta de sase luni



Bebelusii nu sunt asa inocenti cum par

Fie ca mint ca ar fi dat iama la cutia cu bomboane, fie ca neaga faptul ca ei ar fi stricat jucaria primita de curand, toti copiii incearca sa isi induca in eroare parintii. Recent, s-a descoperit ca pustii invata sa minta de la o varsta mult mai frageda decat isi imaginasera adultii pana acum.

Copiii mint inca de la sase luni. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii in comportament, relateaza „The Telegraph”. Minciunile simple sau toanele de bebelus ii ajuta pe copii sa se antreneze pentru inselaciunile mult mai complexe la care recurg in timp.

Pana acum, psihologii traiau cu impresia ca un copil nu este in stare sa minta inainte de patru ani.

Dar studiile efectuate pe un esantion de 50 de copii si bazate pe interviurile cu parintii contrazic aceasta idee.

Doctorul Vasudevi Reddy, de la Universitatea din Portsmouth, sustine ca a identificat sapte categorii de „inselatorii” folosite intre sase luni si trei ani. Bebelusii invata repede ca folosirea unor tactici precum plansul fals sau rasul prefacut ar putea atrage atentia adultilor.

La opt luni copilul deja face pe ascuns activitati interzise sau incearca sa distraga atentia parintilor.

La doi ani, el recurge la tehnici mai complexe de prefacatorie. De exemplu, lasa impresia ca nu il intereseaza cand este pedepsit.

„Plansul fals este una dintre primele forme de minciuna, iar bebelusii o folosesc pentru a atrage atentia chiar si atunci cand nu li se intampla nimic rau. Iti poti da seama repede daca plange fara motiv. Bebelusul ia o scurta pauza si asteapta sa vada daca mama ii raspunde.

Daca nu primeste atentia ceruta, reincepe sa planga”, este de parere dr. Reddy.

Copiii isi dau repede seama daca actiunea lor are efect. „Mai tarziu devin mai sofisticati in comportament, spunand:
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod