Copiii cu implant cohlear se pot dezvolta normal

Facebook Twitter Comenteaza
Copiii cu implant cohlear se pot dezvolta normal

Copiii care au un implant cohlear se pot dezvolta normal si au un auz la fel de bun precum copiii sanatosi, se arata intr-un studiu aparut in numarul din februarie al revistei "Otolaryngology - Head and Neck Surgery".

 

In Romania, 300-400 dintre copiii nou-nascuti in fiecare an au probleme hipoacuzice si au nevoie de un implant cohlear.

Implantul cohlear este un dispozitiv miniatural care permite copiilor cu hipoacuzii profunde sa receptioneze sunete. Printr-o interventie chirurgicala se plaseaza o spira cu mai multi electrozi de contact in interiorul urechii interne (in cohlee mai exact).

Electrozii vor stimula direct nervul auditiv, prin curenti electrici slabi, ce nu prezinta un pericol pentru tesuturile din jur, transmitand astfel informatia sonora codificata la exterior de catre procesorul de vorbire.

Sunetele sunt receptionate de microfonul procesorului vocal extern, care analizeaza si codifica sunetele in impulsuri electrice. Acestea sunt transmise prin antena atasata prin piele la computerul implantat la nivelul cutiei craniene si trimise mai departe la electrozii din cohlee.
In plus, deoarece este prevazut cu control wireless, parintii pot monitoriza si ajusta procesoarele de sunet oricand, fara a interveni in activitatea de zi cu zi a copilului. Astfel copilul se poate integra cu usurinta in colectiv, dezvoltandu-se normal.

Noul dispozitiv este conceput sa functioneze toata viata, fiind potrivit atat pentru adulti, cat si pentru copiii cu varste foarte mici. "Initial, implanturile au inceput la adulti, insa fara rezultate spectaculoase. Apoi au continuat la copii, obtinandu-se rezultate mult mai bune.
Spre deosebire de adulti, copiii raspund foarte bine la implant. Cu cat este mai precoce pus cu atat rezultatele sunt mai bune, iar in prezent tendinta este sa se implanteze copii din ce in ce mai mici"
, a precizat conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, medic primar ORL la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti.

 

Proteza auditiva versus implant cohlear


Inainte de operatie se prefera protezarea pentru urmarirea progresului, explica conf. dr. Dan Cristian Gheorghe. "Daca se obtin rezultate satisfacatoare se prefera proteza in locul implantului.

Doar in conditiile in care protezarea nu aduce niciun beneficiu se recurge la implantul cohlear. Inclusiv la copilul de varsta mica se incearca inainte protezarea", adauga specialistul. 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod