"Copiii cu autism sarbatoresc 1 iunie!"

Facebook Twitter Comenteaza

Asa s-a numit seminarul organizat in acest weekend, cu scopul de a creste nivelul de constientizare in randul populatiei referitor la aceasta tulburare, dar si de a sarbatori in mod special copiii cu autism cu ocazia Zilei Internationale a Copilului.

 

Evenimentul a reunit copii cu autism, parinti, insotitori, cadre medicale, profesori ai copiilor cu autism, reprezentanti ai Parlamentului si presa. "Drumul meu s-a intersectat cu autismul acum 28 de ani, cand copilul meu a fost diagnosticat cu autism. Am intalnit de atunci sute de copii cu astfel de sindrom si tot atatea modele.

De la fiecare am invatat ceva ce am putut apoi sa folosesc pentru a-i ajuta pe ceilalti", a marturisit Georgeta Crisu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (A.N.C.A.A.R.)

Obiectivul tratamentului in autism trebuie sa fie castigarea unei maxime autonomii. „Uneori, limbajul e de neachizitionat. Nu ar trebui sa ne fixam obsesiv obiectivul de a scoate cateva cuvinte si este o mare greseala sa insistam. Nu este atat de importanta comunicarea verbala, cat faptul ca acel copil trebuie sa se comporte cat mai bine in societate”, spune Dr.
Rodica Urziceanu care atentioneaza ca programele trebuie bazate pe capacitati, nu pe deficiente, ele trebuie sa inceapa cu stimularea centrelor de interes in centre terapeutice unde oamenii zambesc, au suflet. "Trebuie sa ai permis de conducere in lumea copiilor cu autism. Mai intai, noi trebuie sa mergem in lumea lor ca sa ii aducem mai apoi in lumea noastra. Cu cat copilul are mai multe competente, isi va scadea confuzia, iar capacitatea de a colabora cu noi va fi mai mare”, mai adauga specialistul.

Dr Urziceanu a clarificat si problema legata de alimentatie: „Exista un trend acum cum ca ar trebui sa manance fara paine, lactate.
Nu este adevarat. Copilul cu autism poate manca orice. Evident numai putina ciocolata si numai putine bauturi carbogazoase de gen Cola, ceea ce e recomandat pentru orice copil”.


In finalul evenimentului, psihopedagog Lorelei Apreutesei a impartasit cateva dintre activitatile care pot duce la imbunatatirea limbajului la copii. Victor, un copil cu autism, a adus lacrimi de emotie in ochii celor prezenti interpretand cateva melodii la pian, iar Andrei, copilul – pictor, a fost personajul principal al unui film despre autism.

A fost organizata expozitie de pictura, au fost expuse carti pe subiectul autismului si cei prezenti s-au bucurat de un mini-concert la pian. 

 

Legenda foto: Victor, un copil cu autism interpretand cateva melodii la pian

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod