Concediile medicale sunt in continuare verificate

Facebook Twitter Comenteaza
Concediile medicale sunt in continuare verificate

Potrivit Ministerului Sanatatii, in perioada 14 iunie- 9 iulie a.c. au fost verificati peste 800 de medici care au incheiat conventii privind eliberarea certificatelor de concediu medical si un numar de 74 beneficiari de concedii medicale.

 

Din cele 9410 certificate de concediu medical verificate de catre echipele de control, in cazul a 334 au fost identificate o serie de nereguli, motiv pentru care 103 medici au fost sanctionati. Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate in judetele Constanta (17  medici sanctionati), Bacau (15 medici sanctionati), Iasi (13 medici sanctionati) si Calarasi (10 medici sanctionati).



Abaterile  au fost similare cu cele identificate in controalele trecute:

  • la fisa pacientului nu au fost anexate declaratiile acestora privind locul ales pentru verificare;
  • lipsea declaratia prin care se dovedeste plata asigurarilor de sanatate;
  • nu exista atasata adeverinta de la angajator din care sa reiasa numarul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat in ultimele 12 luni;
  • au existat certificate completate cu coduri gresite si certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar.


Din a doua jumatate a lunii mai, atunci cand au fost dispuse primele controale privind modul de acordare a concediilor medicale, la Fondul National de Asigurari de Sanatate, au fost colectati peste 1.700.000 lei (aproximativ 400 000 euro). Banii vor fi utilizati pentru asigurarea medicatiei si a tratamentului bolnavilor cronici.

Incepand din luna mai a.c., Ministerul Sanatatii a modificat sistemul de acordare a concediilor medicale. Noul sistem prevede introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale si dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori, in afara conditiilor legale. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod