Colegiul Medicilor despre blocarea posturilor medicilor

Colegiul Medicilor din Romania a analizat impactul pe care Ordonanta de Urgenta nr. 223 din 30 decembrie 2008 privind unele masuri de reducere a unor cheltuieli bugetare il va avea pentru sistemul de sanatate si pentru cariera profesionala a medicilor.
"Mi se pare totala neinspirata masura blocarii posturilor medicilor in sistemul sanitar atat timp cat in mod real exista un deficit ingrijorator de personal calificat. Aceasta masura va conduce la o crestere a migratiei medicilor in tarile dezvoltate si va avea consecinte dezastruoase pentru calitatea actului medical", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Potrivit prof. Astarastoae, blocarea posturilor nu va aduce economii la bugetul de stat.
"Medicii din unitatile medicale sunt platiti din sumele obtinute prin serviciile medicale acordate pacientilor decontate de casa de asigurari de sanatate si nu prin sume de la bugetul de stat. Asa ca nu putem vorbi de nicio economie de la bugetul de stat".

De aceea, medicii tineri care doreau sa lucreze in Romania incep sa se orienteze catre alte tari. "Blocarea posturilor in institutiile publice, de catre actualul guvern ne-a lasat pe drumuri pe toti cei care am promovat examenul de medic specialist in octombrie 2008.
In specalitatea mea exista posibilitatea unei practici in ambulatoriul privat, dar sotul meu e specialist ortoped si are nevoie de un post in spital. Dupa 12 ani de sacrificii si invatatura acum isi permite un guvern sa ne schimbe viata peste noapte? Practic suntem fortati sa plecam din tara. Atat eu cat si sotul meu am promovat examenele USMLE si avem certificatele ECFMG, pentru a practica in SUA. Am ramas in speranta ca si aici va fi bine si pentru ca vroiam sa ne intemeiem o familie"
, spune Alina Iacobescu, medic specialist in cardiologie.


Colegiul Medicilor din Romania solicita Ministerul Sanatatii si Guvernului sa nu transforme in someri pe cei care cu eforturi atat ale statului cat si eforturi personale au dobandit o calificare inalta (specializarea) si sa bugeteze si sa scoata la concurs posturile absolut necesare din unitatile medicale.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ioan Marinescu pe 15 Ian 2009, 19:31
    Blocarea posturilor

    Raul mare provine, de mai mult timp,de la directorii de spital, care nu scot posturile la concurs, tinandu-le ocupate cu tot felul de decrepiti, trecuti de 70 de ani si care cumuleaza pensia cu salariul (plus ciubucurile), iar medicii tineri nu pot ocupa prin concurs,din cauza acestor clienti ai directorilor din spitale,aceste posturi.Asta toamna,cand nu erau posturile blocate,la un disponibil de cateva mii de posturi libere din reteaua MS,s-au scos la concurs cateva zeci.Mafia din sistem se intinde de jos pana sus.Va mai mirati ca medicii tineri isi iau lumea in cap?! In invatamant este aceiasi situatie!Solutia: darea afara a pensionarilor si ocuparea acestor posturi cu medici.De ce acestia sa aiba si pensie si salariu si acesti medici sa moara de foame cu un salariu mizerabil la Atarnatii din Deal?!Numai in posturile pentru care nu exista oferta de specialisti sa se admita cu derogare,mentinerea pensionarilor!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod