Cinci metode ca sa te pui pe picioare dupa concediu



Durerile de cap, anxietatea, lipsa concentrarii si senzatia de oboseala dupa concediu arata ca organismul tau are probleme de adaptare la ritmul alert de la serviciu.

Nu te duce la birou a doua zi dupa ce te-ai intors din calatorie, ci dupa o perioada de acomodare de cateva zile. Specialistii te sfatuiesc ce sa faci ca sa iti revii intr-un timp cat mai scurt dupa concediu.

Culca-te mai devreme. Creeaza-ti o perioada de readaptare intre concediu si serviciu, te sfatuiesc specialistii de la Universitatea Granada, citati de ziarul britanic „The Guardian”.

In aceste zile, renunta sa mai lenevesti ore intregi la piscina. In plus, expertii iti mai recomanda sa te duci mai devreme la culcare, tocmai pentru a-ti invata organismul cu programul strict de somn ce va urma.

Imparte-ti vacanta in etape.

Vacantele scurte, impartite in mai multe etape de-a lungul intregii veri iti vor da impresia ca ai fost plecat de la serviciu mai mult timp.

„Aceasta metoda functioneaza mai bine la persoanele care obisnuiesc sa plece in fiecare weekend. Daca vezi ca acest obicei te binedispune, atunci poti alege acest stil de a-ti petrece vacanta”, spune psihologul George Gojgar.

Iesi seara la terasa. Nu te intoarce imediat dupa vacanta la programul tau de lucru obisnuit.

„La intoarcere, integreaza in programul zilnic o serie de activitati pe care le faceai si in concediu. Daca ieseai in fiecare seara la terasa, continua si in prima saptamana. Daca faceai sport, fa acelasi lucru si in aceasta perioada”, iti recomanda Bogdana Bursuc, psiholog.
Mai mult, exercitiile produc endorfina (hormonul fericirii), in timp ce lumina soarelui iti imbunatateste starea.

In prima saptamana incearca sa faci doar ce-ti place. Temerile dupa vacanta apar tocmai din cauza ca te gandesti cu groaza la ce ai de facut la serviciu, avertizeaza expertii.

De aceea, Bogdana Bursuc te sfatuieste ca in prima saptamana sa alegi numai activitatile care-ti fac placere. „Alege sa faci numai ceea ce tine de documentare sau de planificarea activitatilor, daca astea iti aduc satisfactii”, adauga psihologul.

Scrie o lista cu nemultumiri. „Scrie o lista cu tot ceea ce te nemultumeste la serviciu”, spune Annabel Purves, antrenor de viata, citata de publicatia britanica „The Guardian”.


Astfel, te vei ocupa de fiecare lucru care te deranjeaza si-l vei rezolva. „Este o oportunitate si pentru a face schimbari in viata ta”, subliniaza Annabel Purves.

Vacanta in strainatate

Diferentele culturale tulbura organismul

Adaptarea la locul de munca este mai dificila dupa un concediu in strainatate, spun expertii.

„Intervine si diferenta de fus orar. Sunt implicate si diferentele culturale, de clima, cu care trebuie sa ne readaptam la intoarcerea in tara. Toate aceste lucruri solicita o anumita perioada ca metabolismul sa se adapteze si fizic, si psihologic”, subliniaza psihologul George Gojgar. Specialistul te sfatuieste sa revii in tara cu cateva zile mai devreme de inceperea serviciului, pentru a te reobisnui.

Intolerantii

Agresivii se adapteaza cel mai greu

Depresivii si persoanele mai agresive si mai putin tolerante se adapteaza cel mai greu la serviciu dupa concediu, sustin expertii.
„Persoanele usor depresive au un grad scazut de adaptare”, explica psihologul George Gojgar.

„In concediu, ne-am obisnuit cu un anumit program, cu activitati care ne fac placere. Cand reincepem munca, e o schimbare majora”, completeaza psihologul Bogdana Bursuc. Dupa o perioada de pauza, poti gasi mult mai multe sarcini la birou, care-ti ingreuneaza procesul de adaptare.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod