Ce este si cum se trateaza dermatita atopica?

Dermatita atopică este una din cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii copiilor. Denumită și eczema atopică, dermatita este o afecțiune cronică, intens pruriginoasă.

Pe piele apar plăci roșii care se usucă si se îngroașă, iar veziculele se pot chiar supraifecta dacă cei mici se scarpină. Dermatita este întâlnită încă din primele luni de viață. Bebelușii au zone de piele uscată, roșie, manifestă mâncărimi, sunt agitați. Este indicat ca părinții să îi prezinte de îndată la medicul dermatolog pentru că, în timp, netratată, poate duce la rinită alergică sau astm, conjunctivită, rinită, complex numit ATOPIE.

Medicul dermatolog Oana Spânu ne spune care sunt factorii care duc la apariția dermatitei atopice, atât în cazul copiilor, cât și al adulților, și cum poate fi tratată.

Factorii care determină dermatita atopică  sunt multipli: genetici, imunologici, metabolici, infecțioși și alergenii din mediul înconjurător. Părinții cu astm, rinită sau eczeme repetate trebuie să fie preveniți întrucât copiii lor pot dezvolta dermatită atopică. Pielea pierde foarte ușor apa, se usucă, apar mâncărimi și ulterior, după ce ne scărpinăm, fisuri în piele, ducând apoi la suprainfecție.  Cele mai afectate zone la copilul mic sunt fața, gâtul, trunchiul  și picioarele, fiind ocolită zona scutecului. La adolescenți și adulți zonele afectate se restrâng pe brațe, picioare, in special în plicile cotului și genunchiului, palme și tălpi.

Iarna manifestările se agravează. Temperaturile extreme, transpirația, hainele din lână sau fibre sintetice, parfumurile, uleiurile, săpunurile agravează pruritul si declanșează o cascadă a manifestărilor.  Copiii cu dermatită atopică au nevoie de o îngrijire aparte: pielea se spală cu loțiuni emoliente și apă călduță, se evită săpunurile și a detergenții, se aplică, de două ori pe zi, pe tot corpul, unguente sau creme bogate în lipide și ceramide. Mai mult, este bine ca cei mici să aibă unghiile tăiate pentru a nu își zgâria pielea atunci când se scarpină. Hainele să fie fin bumbac, la fel și lenjeria de pat.
Este indicat să nu doarmă pe perne cu pene și să nu stea în preajma animalelor de casă, ori în mediu cu praf
”, declară Dr. Oana Spânu.

Este recomandat să ne prezintăm la control dermatologic, încă de la apariția primelor semne, pentru a primi diagnosticul și tratamentul corect.

“Pe termen scurt sunt recomandate cremele antiinflamatoare, iar, în formele mai severe, sunt necesare medicația antialergică sistemică,  tratamentul complicațiilor și urmărirea atentă de către medic.  Spălarea pielii se va face, nu foarte des, cu săpunuri neutre sau uleiuri fără parfum, iar pielea este bine să fie îngrijită cu produse dermatocosmetice potrivite.

În cazurile moderate și severe există riscul de a dezvolta atopie (astm, rinită) și de a persista afectarea pielii în viața adultă”, declară Dr. Oana Spânu.

Dr. Oana Spânu este medic specialist Dermatologie, doctorand la UMF Carol Davila, absolvent al cursurilor importante din domeniu, participând cu lucrări la congresele internaționale de specialitate. Dr. Oana Spânu este și Investigator principal și Coordonator studii clinice pentru produse dermato-cosmetice ale unor mari companii din Franța și Germania, precum L’Oreal, Pierre Fabre, Clarins, Chanel.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod