coronavirus

Cât de ușor se poate transmite prin aer noul coronavirus?

Cercetătorii analizează cum se transmite noul coronavirus pe calea aerului și cum poate infecta o persoană doar prin respirație.

Din primele zile ale pandemiei COVID-19 ni s-a transmis sa evitam atingerea suprafetelor obiectelor, sa le dezinfectam constant si sa ne spalam bine pe maini.

Expertii stiu ca SARS-CoV-2, virusul care genereaza COVID-19, poate rezista mai multe ore si chiar zile pe clantele usilor, pe carucioarele si cosurile de cumparaturi si pe barele de sprijin din interiorul mijloacelor de transport in comun. Cercetatorii analizeaza acum modul in care noul coronavirus se transmite pe calea aerului si cum poate infecta o persoana doar prin respiratie.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat, pe 28 martie, pe Twitter, un anunt in care mentiona ca virusul nu se transmite prin aer, ci prin stropii microscopici care sunt imprastiati cand o persoana tuseste, stranuta sau vorbeste.

OMS a mai anuntat ca aceste picaturi sunt prea grele pentru a ramane suspendate in aer si aterizeaza repede pe suprafetele obiectelor din preajma.

Cat de departe ajunge virusul in aer

Noi cercetari indica, insa, ca picaturile respiratorii pot pluti in aer timp de cateva secunde si chiar minute, arata un articol publicat de Journal of The American Medical Association. Aceste particule se pot imprastia pana la opt metri distanta, descoperire care pune sub semnul indoielii eficienta pastrarii distantei sociale de doi metri.

Picaturile produse de respiratie sunt doar o parte a acestui puzzle pe care cercetatorii incearca sa-l rezolve, noteaza Refinery29.

Pentru a-i convinge pe responsabilii OMS, ei trebuie sa dovedeasca faptul ca virusul poate calatori prin aer prin intermediul unor aerosoli microscopici. Acestia sunt creati cand o picatura se evapora inainte de a ateriza pe sol sau pe un obiect, lasand virusul suspendat in aer. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod