Casnicia esuata scade sansele de supravietuire in caz de cancer

Persoanele al caror mariaj s-a destramat dupa ce au aflat ca au cancer nu supravietuiesc la fel de mult ca cele care sunt vaduve, divortate de dinainte sau care nu au fost niciodata casatorite.
Cercetatorii sugereaza ca stresul asociat cu despartirea de partener afecteaza sistemul imunitar al organismului si acesta nu se mai poate proteja impotriva bolii.

Dr. Gwen Sprehn de la Indiana University School of Medicine a descoperit ca la persoanele casatorite care au cancer rata de supravietuire creste cu 5 ani in proportie de 63.3%, iar 57.5% dintre acestea sunt inca in viata chiar si dupa 10 ani. Fata de acesti pacienti, cei care divorteaza dupa ce au aflat ca au cancer, au o rata de supravietuire de 5 ani in proportie de 45.4% si de 10 ani, in procent de doar 36.8.
 

Ratele de supravietuire sunt mai mari si in cazul persoanelor vaduve si care nu au fost niciodata casatorite. Dr. Sprehn este de parere ca terapiile psihologice diminueaza stresul pe care il resimt pacientii care divorteaza si pot fi o metoda de a creste rata de supravietuire in randul acestora.

Sursa: The Telegraph
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod