Care sunt simptomele intoxicaţiei cu ciuperci?

Facebook Twitter Comenteaza
Care sunt simptomele intoxicaţiei cu ciuperci?

Chiar dacă ştii să le deosebeşti pe cele comestibile de cele otrăvitoare, Ministerul Sănătăţii ne recomandă să nu consumăm ciuperci cumpărate la colţ de stradă sau culese din pădure.

 

Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.

De aceea, Ministerul Sănătăţii recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice).

Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă (la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie.
În aceste cazuri, după 2 zile de la ingestie apare coma şi apoi decesul.


Dacă ai consumat ciuperci şi te confrunţi cu simptomele de mai sus prezintă-te urgent la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau adrează-te Serviciului de Ambulanţă.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod