Campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin se extinde

Facebook Twitter Comenteaza
Campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin se extinde

Se vor putea vaccina gratuit toate tinerele cu varsta cuprinsa intre 12 si 24 de ani, prioritate avand elevele si studentele, informeaza Ministerului Sanatatii.

 

Vaccinarea se va face atat prin cabinetele medicale din scoli si universitati, cat si prin cele ale medicilor de familie, iar programul se va derula pana la sfarsitul primului semestru din anul 2010.
 
Astfel, orice parinte care vrea sa-si vaccineze fetita sau tinerele care doresc imunizarea impotriva HPV se pot adresa cabinetelor medicilor de familie sau, dupa terminarea vacantei, cabinetelor din scoli si universitati, pentru ca medicii sa solicite dozele, pe baza cererilor, de la directiile de Sanatate Publica.
 
Decizia MS de a extinde campania de vaccinare are ca scop oferirea posibilitatii de a se vaccina gratuit tuturor persoanelor care doresc sa fie protejate impotriva infectiei cu HPV, prevenind astfel aparitia cancerului de col uterin.
 
Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandata de catre autoritatile medicale nationale si internationale pentru ca este foarte util, eficient si sigur. Eficacitatea vaccinului este de 100%, iar cel mai bun raspuns imun se obtine atunci cand este administrat intre 10 si 14 ani.


 
Toate persoanele care doresc sa afle mai multe despre protejarea prin vaccinare, se pot informa in continuare din sursele medicale oficiale puse la dispozitie, atat prin canalele de comunicare online (www.informarehpv.ro, intrebari@informarehpv.ro), cat si la numarul de telefon gratuit 0-800-800-008, consultand materialele de informare disponibile in scoli sau direct de la medicii vaccinatori.
 
 

Informatii utile oferite de Ministerul Sanatatii

 

  • Toate studiile clinice, desfasurate cu cel putin 10 ani inainte de introducerea pe piata a vaccinului si monitorizarile efectelor adverse raportate ulterior, anchetate de autoritati medicale neutre, au evidentiat faptul ca nu exista motive de ingrijorare si ca nu este nicio legatura intre evenimentele raportate si vaccinare.

 

  • Pana acum, in Romania s-au vaccinat impotriva virusului HPV peste 35.000 de tinere femei, in unitatile de stat si private, si peste 10.000 de fetite, in cadrul campaniei scolare a Ministerului Sanatatii si nu au existat efecte secundare, altele decat cele obisnuite.

 

    • Toate riscurile posibile au fost evaluate in studii clinice de durata.
      Siguranta, eficacitatea si procesul de fabricatie a vaccinurilor sunt supuse unor inspectii exigente din partea autoritatilor de reglementare. Decizia autoritatilor se bazeaza pe analizarea riguroasa a studiilor clinice derulate, in cazul vaccinului anti-HPV cu cel putin 10 ani inainte de lansarea comerciala, pe loturi de zeci de mii de femei din 14 tari de pe 3 continente.

 

  • Efectele adverse care apar in urma vaccinarii anti-HPV sunt aceleasi ca in cazul oricarui alt vaccin, cele mai frecvente aparand la locul administrarii injectiei si sunt de scurta durata – durere, umflaturi, inrosire. 

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod