Cafeina, noua arma impotriva cancerului de piele

Studiile cercetatorilor americani au aratat in trecut ca un consum regulat, dar moderat de produse care contin cafeina, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, poate oferi protectie impotriva cancerului de piele. Noile cercetari din domeniul dermatologiei au intarit experimentele anterioare.
Se stie deja ca expunerea la soare determina deteriorarea ADN-ului din celulele pielii care sufera mutatii si devin canceroase.

Plecand de la problema pe care o reprezinta expunerea la soare pentru piele, profesorul Paul Nghiem de la Universitatea de dermatologie Washington din Seattle a descoperit ca un consum regulat de produse cu cafeina scade riscul de a face cancer de piele. Cele mai comune surse de cafeina sunt cafeaua, boabele de cacao, nucile de cola si frunzele de ceai. Dintre acestea, cafeaua si ceaiul sunt cele mai indicate pentru a fi consumate sustin specialistii.

Pentru studiu, echipa doctorului Nghiem a testat in laborator efectul cafeinei asupra celulelor pielii care au fost expuse radiatiilor ultraviolete.
In urma studiului s-a demonstrat ca in cazul celulelor afectate de razele UV, cafeina a intrerupt evolutia proteinei numita ATR-Chk1, care este responsabila de distrugerea celulelor. Proteina ATR face ca celulele afectate de ultraviolete sa se inmulteasca si sa aiba potential de malignizare. Conform studiului, cafeina are rolul de a bloca procesul de inmultire a celulelor canceroase si le distruge pe cele deja afectate de razele UV.

Cafeaua si ceaiul sunt unele dintre bauturile care contin o cantitate semnificativa de cafeina.
O ceasca de cafea poate sa contina pana la 140 de mg de cafeina in functie de sortimentul folosit, iar o cana medie de ceai contine 40 mg de cafeina. Cafeina din ceai si cafea ne ajuta sa avem mintea mai agera si ne diminueaza starea de oboseala. De asemenea, cofeina ne face sa ne simtim plini de energie si sa ne concentram mai bine. Informatii despre efectele benefice ale cafeinei asupra sanatatii gasiti pe www.tea-coffee.ro
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana pe 17 Iul 2009, 10:43
    ionita

    super! foarte utile informatiile! Am intrat si pe www.tea-coffee.ro si am gsit si acolo o multime de informatii utile!Felicitari!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod