Atentie la espresso! Incetineste circulatia sangelui spre inima

Facebook Twitter Comenteaza
Atentie la espresso! Incetineste circulatia sangelui spre inima

Chiar si o singura ceasca de cafea espresso are efecte nefavorabile asupra inimii, incetinind circulatia sangelui, potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Palermo si citat de publicatia britanica DailyMail.

 

In schimb, cercetatorii recomanda cafeaua fara cofeina care are rolul de a stimula circulatia sangvina. In conditiile in care consumul de cafea este din ce in ce mai ridicat, specialistii din sanatate ne avertizeaza sa nu consumam mai mult de 5 cesti de cafea pe zi si sa tinem cont de faptul ca un singur espresso contine 130 mg de cofeina comparativ cu 75 mg de cofeina cat are o ceasca de cafea instant.

De asemenea, o ceasca de cafea preparata la filtru contine pana la 120 mg de cofeina.

Cercetatorii de la Universitatea din Palermo au constatat ca subiectii umani care au consumat un singur espresso aveau dupa o ora vasele sangvine ingustate, acest lucru impiedicand circulatia sangelui catre inima, dupa rapoartele semnalate in publicatia European Journal of Clinical Nutrition. Explicatia consta in faptul ca o substanta care ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine este blocata de actiunea cofeinei, iar pe termen scurt antioxidantii din cafea sunt anihilati in urma consumului ridicat de cofeina.
Insa, pe termen lung este posibil ca antioxidantii sa castige aceasta batalie cu cofeina, dupa cum arata numeroase studii care au aratat ca un consum de cafea scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a diabetului.

"Este important sa tinem cont de faptul ca acest studiu pilot a fost realizat pe un esantion de 20 de persoane si ca un consum de cofeina ne afecteaza in mod diferit. Dovezile graitoare pe care le avem pana in prezent atesta faptul ca un consum moderat de cafea (aproximativ 400-500 mg, echivalentul a 4-5 cesti pe zi) este sigur pentru sanatatea populatiei", concluzioneaza dr.
Euan Paul de la Asociatia Britanica a Cafelei. 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod